A brit királynő kitüntette Ruchie (Rachel) Ehrentreu rebecent, aki a londoni ortodox bét din, azaz vallási bíróság nagy tekintélyű egykori vezetőjének, Chanoch Ehrentreu rabbinak a felesége.

Az elismerést a rebecen az “Északnyugat-London zsidó közösségének elesett és idős tagjaiért végzett munkájáért” kapta az uralkodótól.

Ruchie Ehrentreu az elmúlt 32 év minden vasárnapját azzal töltötte, hogy a hampsteadi Royal Free kórház zsidó és nemzsidó betegeit látogatta és segítette. Ha valamiért nem tudott megjeleni vasárnap, akkor hétfőn pótolta a mulasztást. Ezen kívül a rebecen szervezte meg a “Neshea” csoport találkozóit a londoni Golders Green negyedben, ahol holokauszt-túlélők, illetve idős és mozgáskorlátozott emberek élhettek társadalmi életet és hallgathattak érdekes előadásokat.

A rebecen elmondta, hogy nem is gondolta volna, hogy jelölik a kitüntetésre, hiszen “csak azt teszem, amit egyébként is szeretek”. Férje, Chanoch rabbi másképp gondolja: “Véleményem szerint a feleségemnek bárónői vagy grófnői címet kellett volna adományozni”. Lányuk, Ricki Dunner szintén rendkívül büszke édesanyjára. “Ő úgy érzi, hogy sokkal többet kap, mint amennyit ad. Nagyon szeret segíteni másokon, ami egy rendkívüli fontos micva.”

Egyéb megbízásaik mellett az Ehrentreu házaspár egy közösséget is vezet a londoni Hendon városnegyedben, a Shirehall Parkban. A Beit Hamedrash Beit Yisrael zsinagóga élén 1985 óta áll a rabbi és felesége. A közösség így gratulált a rebecennek: “Még sok éven keresztül folytassa nagyszerű munkáját, és szeretnénk, ha továbbra is inspirálná közösségünket a jótékonyságon és Isten nevének megszentelésén keresztül, a megszokott kedvességével és őszinte melegségével.”

Forrás: The Jewish Weekly