Nagyon szépen beszéli a nyelvünket.

Van egy régi magyar mondás: a jó pap holtig tanul, ez nagyon igaz rám és a magyar nyelv kapcsolatára is.

Józsefvárosi rabbi, mégis az újpesti rakparton él „Új Lipóciában”. Nem lenne kényelmesebb közelebb lakni a zsinagógájához?

Ez átmeneti állapot. Azért lakunk itt, mert ebben a házban alakítja ki az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség – az EMIH – közel 70 év után a város első új, és reményeink szerint gyönyörű zsinagógáját, a Zsilipet, aminek én lehetek a rabbija. Már a Zsilip név is utal a kettős feladatra. Egyrészt, mint zsinagóga működünk majd, másrészt mint kulturális pont, a különböző kultúrák – vállalom a fogalmat – divatos találkozóhelye. A Zsilipet itt a Duna parton, a következő évben szeretnénk megnyitni.

Térjünk át az őszi ünnepekre, amelyek között az első a Ros Hasana, az új év. Szeptember 20-án este beköszönt a zsinagógai naptár szerinti 5778. esztendő. Mi az újév jelentése a zsidó kultúrában?

Ezzel kezdődik az őszi ünnepkör, ami újévtől a szukot – a sátoros ünnep – utolsó napjáig, a Tóraadásig, a Szimchát hátorá tart. Ez az a nap, amikor végére érünk az egész éves Tóraolvasásnak, de azonnal újra is kezdjük, hogy soha ne érjen véget a szent szöveg olvasása. Szim hátorá ebben az évben október 12-re esik.

Mit jelent a  Ros Hásána?

Ros fejet, sáná pedig évet jelent, azaz ez a nap az év feje. Ilyenkor kérjük az Örökkévalót, hogy a nyolc nap múlva Jom kipurkor bekövetkező bepecsételésen a jók közé pecsételje be a nevünket az élet könyvébe.

Jól értelmezem, hogy az újév és Jom kipur, a hosszúnap közötti nyolc nap alatt akár meg is győzhetjük az Örökkévalót?

Pontosan, és ilyenkor igyekszünk magunk felé fordítani Isten általános figyelmét. Elérni, hogy ne csak, mint a zsidóság halmazának egy tagjára tekintsen ránk.  Ros Hasana legfontosabb szakrális cselekedete a sófár – a kosszarvból készült kürt – megfújása. Ez ugyanis azt a hangot idézi, amit a Sinai hegy lábánál hallottunk, miután Mózes meghozta a Tórát. Az volt az első sófár hangja, ám azt nem ember hallatta, hanem maga az Örökkévaló. Fontos része az újévnek a Táslich. Ilyenkor szimbolikusan megszabadulunk a bűneinktől mégpedig úgy, hogy képletesen rábízzuk azokat valamilyen folyóvízre.  Mi itt előttünk – az Újpesti rakpart 1. szám előtt – tartjuk ezt a szertartást szeptember 21-én 17 óra 30 perckor, amelyre mindenkit várunk, aki szeretné átadni, ledobni a bűneit a Dunába.

 

Pálmai Tamás

Forrás: zarojel.hu