Állítólag Irán áll a háttérben.

Párizs mellett fogták el egy terrorsejt tagjait az izraeli titkosszolgálat nem hazai terepen végrehajtott akciójának segítségével. A terrorsejt élén egy bécsi székhelyű, a helyi iráni nagykövetségen dolgozó, iráni diplomata állt, és a tervek szerint egy, a teheráni rezsimet ellenző, iráni disszidens-csoport által szervezett, nagyjából 25 ezer fős felvonuláson hajtottak volna végre robbantást Párizs Villepinte nevű külvárosában. A sejtnek az iráni diplomatán kívül egy belga állampolgársággal rendelkező, iráni származású házaspár is tagja volt, és egyes források egy francia állampolgárságú tagot is említenek.

Benjámin Netánjáhu egy két héttel ezelőtt tartott megemlékezésen utalt arra, hogy a merénylet meghiúsítása mögött Izrael állhat. „Nem véletlen, hogy ez a támadás meghiúsult”- mondta sejtelmesen az államfő. Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy valóban a Moszad áll az ügy hátterében. Az izraeli ügynökök, belga, francia és német társaikkal együttműködve, a gyanúsítottakat követve, lehallgatva, több országon átívelő akció keretében jártak végül sikerrel. A tagokat Brüsszel egy lakónegyedében fogták el, a lefülelés pillanatában a merénylőknél fél kiló robbanószer és a detonációhoz szükséges eszköz is volt.

A merénylet megakadályozásának hátterét érdekesen színezi az Európa és az Egyesült Államok között feszülő ellentét az iráni szankciók kérdésében. Az USA körülbelül két hónappal ezelőtt bontotta fel a 2015-ben aláírt, és azóta is rengeteget vitatott iráni atomegyezményt. A terrorsejtet csupán néhány nappal az előtt leplezték le, hogy Mohamed Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter találkozott volna az Európai Unió illetékes képviselőivel, hogy az atomegyezmény megmentéséről tárgyaljanak. Netánjáhu miniszterelnök erről a tanácskozásról is beszélt egy amerikai függetlenségi napi rendezvényen:

„Az Egyesült Államok részvétele nélkül kerül sor a P4 találkozójára… és a P4 meghívta Ruhani iráni elnököt, hogy vegyen részt rajta. Ugyanakkor a napokban ugyanez a rezsim volt az, amely útjára indított egy terrorsejtet, hogy nagyszabású merényletet hajtson végre Franciaországban. E terrorsejt vezetője Irán Ausztriában működő diplomatája volt. Ezt az európai terepen végrehajtandó iráni terrortámadást ugyanarra a hétre tervezték, melyen az európai vezetőknek találkozniuk kellett Irán elnökével, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne az Iránt sújtó szankciókat kikerülni.” – mondta a miniszterelnök.

Híradások szerint Irán egész Európára kiterjedő terrorista és hírszerző hálózatot működtet, melynek célja, hogy iráni disszidenseket és mérsékelt nézeteket valló arab vezetőket végezzenek ki, utóbbiak közül főleg olyanokat, akiknek országa Irán riválisa a Perzsa-öbölben. Ezzel kapcsolatban az is kiderült, hogy nemrégiben egy prominens arab vezető mondta le európai látogatását, miután a hírszerzéstől megalapozott információt kapott, mely szerint egy iráni terrorsejt végezni akar vele.

zsido.com

Forrás: mako

Megszakítás