Egy izraeli startup által kifejlesztett szoftver segít csökkenteni a téves receptfelírásokat, életeket mentve meg ezáltal.

Az izraeli szakemberekből álló gárda azután vágott bele a fejlesztésbe, hogy egy 9 éves fiú életét vesztette, mert betegségére nem a megfelelő gyógyszert írta fel kezelőorvosa.

A ráánánái központú MedAware cég szoftvere olyan algoritmusokat, illetve gépi tanulást használ, melyek alapját több ezer orvostól milliónyi beteg kezelése nyomán begyűjtött adatok és mintázatok képezik. Az adatok azonosítása nyomán azonnal riasztás érkezik a nem megfelelő gyógyszer felírásakor. A cég állítása szerint a magától tanuló és alkalmazkodó rendszer drámaian csökkenti az egészségügyi költségeket, emellett növeli a betegek biztonságát.

A MedAware szoftverjét a Harvard Orvosi Egyetem szakemberei vizsgálták majdnem 800 ezer páciens adatainak elemzésével, és azt találták, hogy a szoftver más rendszerek által fel nem derített hibákat is felismer, minimalizálja azt a veszélyt, amit a korábbi rendszerek téves riasztásaiba belefáradt orvosok érdektelensége jelent a betegekre nézve, és igen pontosan szűri ki a helytelen gyógyszerfelírást. Ennek köszönhetően nem fordulhat elő például, hogy egy idősebb férfi számára írnak fel várandós nőknek szánt gyógyszert. Az eddig használt, klinikai döntéstámogató rendszerek nem voltak páciens-specifikusak, és túl magas volt a téves riasztások száma, amire az orvosok gyakran a riasztások teljes figyelmen kívül hagyásával reagáltak.

Amerikában évi 20 milliárd dollárba kerülnek a rosszul felírt gyógyszerek, illetve azok következményei az egészségügyben, és legalább másfél millió embert érintenek minden évben. Évente mintegy 220 ezer ember hal meg az Egyesült Államokban rosszul felírt gyógyszer következtében – állítja a MedAware internetes honlapja. A nem megfelelően alkalmazott gyógyszerek okozta problémák a leggyakoribb orvosi hibák közé tartoznak. Az Egyesült Államokban évente felírt 4 milliárd recept közül mintegy 8 millió életveszélyes hibákat tartalmaz.

“A MedAware gyógyszerhiba kereső rendszere képes újszerű riasztásokat generálni, és olyan hibákra felhívni a figyelmet, melyek a jelenlegi klinikai rendszerek elől rejtve maradnának.” – mondta dr. Ronen Rozenblum, a projekt egyik vizsgálója a Harvard Orvosi Iskolában.

Forrás: TOI