Muszlim és keresztény arabok, drúzok és zsidók emlékeztek a hősökre.

Jom házikáronkor, a zsidó állam kikiáltását ünneplő jom háácmáut előtti napon gyászolja Izrael a háborúk és a terrortámadások során elhunyt polgárait. Ebben az évben külön tiszteletadással emlékeztek az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) kötelékében hősi halált halt arab állampolgárokra. A megemlékezésre a Negev-sivatagban fekvő Arara településen került sor, az Együtt Egymásért szervezet égisze alatt. E csoport célja, hogy minél jobban integrálja az izraeli arabokat a társadalomba. Az ünnepségen felszólalt Juszuf Dzsahadzsa, aki fiát, a 2004-ben a Gáza-övezetben életét vesztett Száid Dzsahadzsa őrmestert gyászolja, Abu Ria törzsőrmester, a Cáhál első arab-muszlim tisztje és Lorina Kahtib, drúz társadalmi aktivista, valamint az Együtt Egymásért szervezet vezetője, Joszef Hádád.

A ceremónián képviseltették magukat a muszlim, a keresztény és a drúz közösség tagjai, valamint az izraeli rendőrség tisztjei. A megemlékezés során négy lángot lobbantottak fel a katonai szolgálat alatt elesett zsidó, muszlim, keresztény és drúz katonák emlékére, továbbá egy ötödiket, mely az izraeli társadalomban megvalósuló egység és béke iránti reményt szimbolizálta.

„Megható az arab társadalom képviselőivel együtt emlékezni. Az arab hősi halottak emlékének megőrzése kötelességünk, ahogy a többi hősi halottat és a terrorcselekmények áldozatait sem feledjük. A mai nap sok fájdalmat hordoz az izraeliek számára. Ez az a nap, amikor fejet hajtunk az hazánkért elesett hősök előtt és megfogadjuk, hogy még jobbá és még egységesebbé tesszük ezt az országot” – mondta Hádád.

A Cáhálban a férfiak számára két és fél, a nők számára két év a szolgálati idő. A drúz és a cserkesz kisebbséghez tartozó állampolgárok behívót kapnak, ám az arab és beduin közösség tagjai számára nem kötelező a bevonulás. A katonai szolgálat mellett döntők száma a beduinok között hagyományosan viszonylag magas, őket a keresztény arabok követik, majd a muszlimok. Utóbbi csoportban gyakran kell a közösség megvetésével szembenézniük a bevonulóknak, ezzel együtt számuk évről-évre gyarapszik.

zsido.com

Forrás: Israel Hayom