Egy tányér gyengédség.

Rabbi Chaim és felesége, Miki Hilel a kaliforniai San Luis Obispóban lakó Chábád-küldöttek. Ők látják el többek között a California Polytechnic State Institute hallgatóit spirituális táplálékkal – és húslevessel. Többféle programot kínálnak tóratanulásra és a zsidóság mélyebb megismerésére, legsikeresebb azonban a „húsleves expressz” néven ismert kezdeményezésük: az egyetem beteg diákjainak és a környék bármely zsidó családjának, akinek megbetegszik egy gyereke, otthon készült, kóser csirkehús levest szállítanak ki a gyorsabb gyógyulás reményében.

A házaspár hetente átlagosan 25 tál levest oszt szét. Programjuk annyira népszerű, hogy nem utaznak el otthonról anélkül, hogy meg ne szerveznék a levesosztást. Kezdetben hűtőre ragaszható mágneseken hirdették a lehetőséget, a sikert azonban a közösségi média hozta meg a számukra: az egyetem Facebook-oldalán gyorsan elterjedt a híre annak, hogy a Hilel házaspár bárkinek, aki nem érzi jól magát – legyen zsidó, vagy nem-zsidó – friss húslevest ajándékoz. És ettől fogva folyamatosan érkeznek a kérések, ajánlások – szülőktől, testvérektől, barátoktól, akik mind tudnak valakiről, akinek jót tenne egy tányér meleg húsleves.

A Hilel család

Persze, nem csupán a levesről van szó. A családokat megérinti az a gondoskodás, amivel a pár szeretteik felé fordul. „A fiamnál mononukleózist diagnosztizáltak. A leves egy órával az email-em után nála volt! A fiam nagyon hálás volt, és én is, mert a távolság miatt tehetetlennek éreztem magam.” – írta egy édesanya. „[A rabbi] levest vitt a lányomnak, akinek torokgyulladása volt. Nagyon ízlett neki a leves, és tetszett a bámulatos bőkezűség is. Micsoda csodálatos ember!” – írta egy másik.

Az egyetem mintegy húszezer tanulója közül csupán 800-1000 zsidó. A levest nagyobb részben kapják nem-zsidók, így Chaim rabbi és felesége bőkezűsége igazi kidus Hásemet, azaz Isten nevének nyilvános megszentelését jelenti. Zsidó és nem-zsidó szülők is adakoznak a házaspárnak a jó ügy érdekében, és nem egy olyan zsidó diák van, akit a húsleves hozott közelebb a zsidósághoz.

A levesekkel nem érnek véget a család ételekkel kapcsolatos programjai: szombatonként több mint 100 diák, ros hásánákor ennek kétszerese érkezik a Chábád-központba vacsorázni. A peszáchi széder-estekre 250 embert várnak. A konyhájukban a bárcheszsütés csínját-bínját sajátíthatják el az érdeklődők, kedd esténként pedig „Sütemény és beszélgetés” névvel tart összejöveteleket a rebecen.

San Luis Obispo

„A leves határokat döntött le” – mondja a rabbi. Mindenki akkor kap, amikor a legnagyobb szüksége van rá, és ennek az őszinte egyszerűsége nagyon vonzó a fiatalok számára. „A ’Chabad on Campus’-nak az otthontól távoli otthonnak kell lennie. Olyan helynek, ahol a diákok társadalmi eseményeket, oktatóprogramokat, tóratanulást, kóser ételt és a zsidó ünnepek megünneplésének lehetőségét is megtalálják.” A központba többek között azért járnak a diákok, hogy tanulhassanak, és beszélhessenek az életükről, annak nehézségeiről. És ebben a majdnem ötvenezres városban, Kalifornia egyik legrégebbi közösségében még mást is találnak: egy helyet, ahol megnyugvásra lelhetnek egy tányér forró húsleves által.

A Hilel család

Forrás: chabad.org