A Jobbik alelnöke szerint rohadtul unalmas már azt hallgatni, hogy a zsidókon kívül mindenki bűnös nép.

Ahogy arról többször beszámoltunk, olyan törtvényt fogadott el a lengyel parlament, amelyik megtiltja, hogy a holokausztot valaki összefüggésbe hozza Lengyelországgal. A lengyel koncentrációs tábor kifejezés használata például börtönnel sújtható.

A jogszabály elfogadása heves vitát váltott ki világszerte. Izrael diplomáciai válaszlépéseket is tett az ügyben. Az ATV szúrta ki, hogy ezzel kapcsolatban Toroczkai László is megosztotta a véleményét a Facebookon:

„Nagyon helyes, hogy Magyarország kiáll Lengyelország mellett Brüsszellel szemben, de Izraellel szemben is ki kellene. Ha valakik tényleg sokat szenvedtek a második világháborúban, azok a lengyelek, rohadtul unalmas már azt hallgatni, hogy a zsidókon kívül mindenki bűnös nép. Most látszik, hogy mekkora hiba a visegrádi négyeket betolni Izrael alá.”

Egy-egy antiszemita kijelentés után rendszeresen elő szokott kerülni az a magyarázat, hogy az illetőnek nincs baja a zsidókkal, pusztán az izraeli állam politikai gyakorlatát bírálja. Ő aztán nem tehet arról, hogy Izraelben történetesen zsidók élnek. Toroczkai fenti véleményét azonban nehéz lenne Izrael politikai bírálataként eladni. Ez a kijelentés a zsidókról mint népről beszél, előráncigálva azt a régi antiszemita toposzt, miszerint a zsidók magukat bűntelennek, más népeket bűnösnek tartanak.

Mindezt egyébként egy olyan vitában tartotta fontosnak megállapítani, amelyben senki, de tényleg senki sem állította azt, hogy a lengyelek ne szenvedtek volna sokat a második világháborúban. És persze azt se állította senki, hogy a lengyel (vagy más) nép bűnös lenne.

Az ATV cikke fel is eleveníti, hogy Dúró Dóra a Magyar Narancsnak adott interjújában arról beszélt, hogy pártja néppártosodása „nem tartalmi változásokat jelent, hanem inkább stílusváltást”.

A kampány hevében azonban egyes jobbikos vezetők a stílusváltásról is elfeledkeznek – vonta le a következtetést Semsei László, a cikk szerzője.

zsido.com