A koronavírus-járvány sok rendkívüli helyzetet teremtett a világban, ilyen az is, hogy valószínűleg most először repült közvetlen kereskedelmi járat az Egyesült Arab Emírségekből Izraelbe.

Az Etihad légitársaság gépe, fedélzetén a palesztinoknak küldött segéllyel, Abu-Dzabiból indult és Tel-Avivban landolt – írta a timesofisrael.com. A légitársaság logója nélküli repülőgép a Ben-Gurion repülőtéren szállt le, pontosan nem lehet tudni, milyen útvonalon repült, mely országok légterén át közelítette meg Izraelt.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, de a háttérben zajlik egyfajta együttműködés, különös tekintettel az Iránnal kapcsolatos aggodalmakra. Egy névtelenséget kérő izraeli illetékes megerősítette, hogy a humanitárius segélyt szállító repülőgép útját az izraeli kormányzat koordinálta.

Danny Danon izrael ENSZ-nagykövete is posztolt a Twitteren az eseményről, azzal a megjegyzéssel, hogy reméli, hamarosan utasok is érkezhetnek az Etihad járataival, ő ezen fog dolgozni. A repülés tényét az állami tulajdonú légitársaság is megerősítette. Az ENSZ szerint a gépen 16 tonna orvosi felszerelés volt, védőeszközök és lélegeztető gépek.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com