Zöld technológiát fejlesztő izraeli start-up cég segíti a jordániai menekülttábor lakóit.

A HomeBioGas cég elsőként a Jordániában található Zaatari menekülttáborba telepíti rendszerét. A táborban 80 000 szír menekült él nehéz körülmények között. A találmány segítségével háztartási hulladékból és állati trágyából készül főzésre használható gáz. A gyűjtőedényben baktériumok bontják le a hulladékot, így biogáz, például metán készül. A gáz ezt követően egy csövön keresztül visszakerül a konyhai tűzhelybe, így környezetkímélő módon, megújuló energiával készíthető el az étel, melynek hulladéka visszakerül a rendszerbe, hogy ismét gázt fejleszthessenek belőle. Minden egyes liter konyhai hulladékból 200 liter gáz nyerhető, ez egyórányi főzést tesz lehetővé. Éves szinten egy készülék 6 tonna karbonkibocsátást spórol meg a légkörnek. A biogáz mellett a készülék természetes trágyát is szolgáltat, ami a számos negatív hatással járó műtrágyázást válthatja ki.

A berendezés működési elve

A jótékonysági projektek mellett a cég árusítja is termékét – 1000 dollár körüli áron lehet megvásárolni a világ 44 országában.

A környezet megóvásán kívül az új módszernek az is előnye, hogy kiváltja az eddig alkalmazott, balesetveszélyes, szilárd fűtőanyagot használó tűzhelyeket, melyek többször okoztak már emberéletet is követelő tűzvészeket a sűrűn lakott menekülttáborokban.

Szír menekültek a berendezéssel

A jordániai akcióval párhuzamosan a HomeBioGas bevezeti technológiáját a félnomád körülmények között élő beduin lakosság körében is, mind Izrael, mind pedig a Palesztin Autonómia területén.

Forrás: Ynet