Évente sok ezer cédulának kell méltó helyet találni.

 Jeruzsálemben a Második Szentély egy óriási mesterséges teraszon állt, melyet hatalmas faragott kövek tartottak. A Kotel, másnéven a Siratófal, nem más mint a Templomhegy nyugati támfalának az a szabad része, amelyik legközelebb esik ahhoz a helyhez, ahol a Szentély állt. Ma ez a zsidóság legszentebb helye.

Szinte minden látogató, zsidók és nem zsidók egyaránt, cédulát helyeznek el a kétezer éves kövek rései közé, melyre imáikat, kívánságaikat, vágyaikat írják, bízva abban, hogy ezek beteljesülnek. Nem kell ehhez hívőnek lenni, a hely szelleme mindenkire hatással van.

Vajon mi lesz a sok ezer ott elhelyezett cédulával?

Évente kétszer, Peszách illetve az Őszi ünnepek előtt nagytakarítást rendeznek a Kotelnél. Ennek keretében az összes cédulát kiszedik a fal rései közül és nagy zsákokba gyűjtik.

A videóban mely a tavalyi nagytakarítás idején készült, Jehosua Rachamim elmondja, hogy negyven éve naponta ott imádkozik a Kotelnél és ilyenkor segít a cédulákat összeszedni.

David Hakohen rabbi egy megható történetet mesél el egy apáról, aki Londonból érkezett és rossz kapcsolatban volt a fiával. A falba tett cédulájában többek közt azt írta, hogy már nagyon hiányzik neki a fia, és szeretne végre ismét találkozni vele. Valamivel később a fia is ott járt és elhatározta, hogy kivesz egy cédulát, találomra, és azt tekinti majd égi útmutatásnak. Természetesen az apja cédulája került a kezébe…

Smuel Rabinovitz rabbi elmondta, hogy a cédulákat elviszik az Olajfák Hegyére a zsidó temetőbe és ott eltemetik, ügyelve arra, hogy senki se lássa meg, hogy mi van a cédulákra írva, hiszen ezek csak a cédula írójára és a Teremtőre tartoznak.

A nagytakarítás után a Peszách napjaiban a Kotelnél a hagyományos Kohaniták áldása szertartásra is sor kerül.

 

Dan Diamant

 

Kép: Wikicommons