13 évet kért az ügyész a neonáci görög párt, az Arany Hajnal korábbi vezetőire, akiket a közelmúltban mondott ki bűnösnek a bíróság. Köztük van az Európai Parlament egyik tagja is.

A pártot hosszú ideig vezető Nikos Michaloliakos mellett hat másik politikusra is ezt a súlyos büntetést kérte az ügyész, közülük Ioannis Lagos jelenleg független képviselőként tevékenykedik az uniós törvényhozásban – írja a timesofisrael.com. Egy háromtagú bírói testület dönt, várhatóan csütörtökig.

Tizenegy volt parlamenti képviselőre – köztük Michaloliakos feleségére – öt és hét év közötti büntetés várhat. Az ügyvédek által beterjesztett enyhítő körülményeket elutasították. Ioannis Lagos európai bírói fórum elé akarja vinni az ügyet, szerinte ártatlan emberek és családjaik „vérét követelik”. A sajtó az Arany Hajnal-pert a görög politikatörténet egyik legfontosabb eseményeként értékeli. A vádak között bűnszervezet létrehozása, gyilkosság és illegális fegyvertartás is szerepel. Az Arany Hajnalhoz kötik például egy antifasiszta rapper 2013-as meggyilkolását, de szakszervezeti képviselők halálát is.

Nikos Michaloliakos azt írta a Twitteren, hogy a világnézetük miatt ítélték el őket és az emberek emlékezni fognak az Arany Hajnalra. A Twitter később felfüggesztette a fiókját.

Az ügyész közölte: Michaloliakos Hitler pártjához hasonló katonai hierarchiát alakított ki és ebben a szellemben vezette a szervezetet. A párttagoknál fegyvereket és náci relikviákat is találtak a házkutatások során. A gazdasági válság és a migráció okozta feszültségek miatt egy ideig az Arany Hajnal Görögország harmadik legnépszerűbb pártja volt. Tavaly már nem jutottak be a törvényhozásba. 

zsido.com

Kép: timesofisrael.com