Hogyan változtassuk a negatívot pozitívra?

Miután horogkereszteket festettek egy floridai iskola falára, a zsidó diákok elhatározták, hogy figyelemfelkeltő estet tartanak, változatos programmal, vendégelőadókkal, oktatási anyaggal, hogy felrázzák a környezetüket, és elejét vegyék a hasonló esetek megtörténtének. A helyi Chábád központ örömmel sietett a tanulók segítségére.

Alana Halperin, az iskola egyik tanulója elmondta, hogy sajnálatos módon nem ritka, hogy horogkeresztet, vagy más, gyűlöletkeltő szimbólumot találnak az iskola területén, a falra festve, vagy bútorokba karcolva. “Időnként előfordul az ilyesmi. Néha rápillantok egy padra, és azt látom, hogy valaki belevésett valamilyen sértő jelképet, feltehetően anélkül, hogy tudná, ez másoknak mennyire fájdalmas lehet.” – mondta a 16 éves orlandói lány.

A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor a közelmúltban az iskola kapuja fölé mázoltak horogkereszteket, ráadásul több napba telt, mire az intézmény végre intézkedett a falfelület átfestéséről. Ekkor döntötte el Alana, hogy barátaival a Club leChaimból tesznek valamit, hogy a jelenség többé ne ismétlődhessen meg. Az iskolai klub zsidó kultúrával foglalkozik, és 15 aktív tagot számlál. A diákok felvették a kapcsolatot Mendy Bronstein rabbival, a városi Chábád kirendeltségből, és közösen fogtak neki az ismeretterjesztő est megtervezésének. A munkába bevonták az iskola dolgozóit is, és meghívtak egy holokauszt-túlélőt, Gene Kleint, aki Magyarországról vándorolt az Egyesült Államokba a háború után, hogy személyes élményeiről beszéljenek a megjelenteknek.

A programot plakátokon és a közösségi média felületein hirdették meg. Halperin elmondta, hogy nagyon meghatotta tanárai lelkesedése és segítő hozzáállása. A tervezett est más iskolák igazgatóinak is megtetszett, és ők is meghirdették saját intézményeikben. Nem sokkal később a helyi önkormányzat is a támogatásáról biztosította a szervezőket. 

Az egyre komolyabb hírverésnek meglett az eredménye. Az eredetileg ötven fő részvételével számoló program helyszínéül az iskola közösségi helyiségét választották, de hamar kiderült, hogy ez nem lesz elég tágas. Végül az iskola 700 fős auditóriumát kapták meg, ahol minden ülőhelyet elfoglaltak, és még a folyosókon is álltak érdeklődők.

Az est bevezetőjében Bronstein rabbi kijelentette: az a közösség feladata, hogy ezt a negatív eseményt valamilyen pozitív dolog szolgálatába állítsa. Ez a kellemetlen incidens számos nagyszerű kezdeményezésnek, programnak, események lehet a kiindulópontja. Halperin elmondta, hogy sok barátjától hallotta később, hogy a rabbi szavaira teljesen megváltozott a hozzáállásuk a zsidósághoz és az antiszemitizmushoz.

Bronstein rabbi azt tervezi, hogy a Club leChaim keretén belül havonta tart egy kóser főzőprogramot, mely lehetőséget ad a zsidó diákoknak, hogy saját hagyományaikról tanulhassanak, és megerősíthessék identitásukat.

A sikeres program után Halperin kijelentette: “Azt hiszem, valójában még hálásak is lehetünk az elkövetőknek. Éppen az ő barbár tettüknek lett a következménye, hogy annyi mindenkihez eljuthatott az üzenetünk, és kiállhattunk az elveinkért és hitünkért.”

Forrás: CrownHeights.info