Az ital elnevezése is a nácikra utalt, az üzletvezető szerint csak viccelődtek.

Felháborodást keltett a londoni Nin Com Soup kávézó által, horogkeresztes palackban kínált mogyorós turmix, mely a “nutzy” (ejtsd: náci) fantázianevet viseli. A kávéház tulajdonosa később elnézést kért. A termékre egy holokauszt-túlélő lett figyelmes, és ő értesítette a Campaign Against Antisemitism nevű szervezetet.

“Remegve és a könnyeimmel küszködve hagytam el az üzlethelyiséget. Ez újabb bizonyíték arra, hogy az antiszemitizmus és fasizmus mennyire jelen van még napjainkban is.” – mondta. “Az üzlet vezetője egyáltalán nem szégyellte magát, és azt mondta, hogy semmi okom a felháborodásra, noha nyilván szándékosan adta ezt a nevet az turmixnak, és a horogkeresztet sem véletlenül tette a címkére.” – tette hozzá.

Az antiszemitizmus ellen harcoló szervezet szóvivője kijelentette: “Nevetséges lenne azt hinni, hogy az üzlet puszta véletlenségből dobott piacra egy náci tematikájú terméket. A nácik hatmillió zsidó férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg. Ráadásul itt, Nagy-Britanniában is félmillió ember esett az általuk folytatott háború áldozatául. A holokauszton való gúnyolódás önmagában még nem bűncselekmény, ezért nincs más eszközünk, mint az üzlethelyiséget bérbeadó céghez, illetve a médiához fordulni.”

A túlélő elmondta, hogy az üzletvezető arra hivatkozott, hogy a “nutsy” elnevezés csak egy szójáték, amely az ital mogyorótartalmára utal. Amikor közölte vele, hogy azok számára, akik a holokausztban elvesztették a családtagjaikat, nagyon bántó lehet mind a név, mind a horogkereszt, az üzletvezető azt felelte: “London egy szabad város”.

Ben Page-Philips, a kávézó alapítója később egy Facebook bejegyzésben elnézést kért, és közölte, hogy az elnevezést nem hagyta jóvá, és rögtön intézkedett, hogy a termékek eltűnjenek a polcokról. “Ami történt, értehetetlen. Rendkívül érzéketlennek és felháborítónak tartjuk mindannyian. Elnézést kérünk.” – állt a nyilatkozatban. Azt is hozzátette, hogy a termék dizájnját tervező, vétkes alkalmazottnak felmondtak.

Karen Pollock, az oktatással foglalkozó Holocaust Education Trust igazgatója elmondta: “Ez a névválasztás nagyon sértő. A legjobb esetben érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot, a legrosszabb esetben a holokausztban meggyilkolt milliók emlékének meggyalázását jelenti”.

Forrás: Virtual Jerusalem, Metro