„Változtassuk a horogkeresztet a szeretet és béke jelképévé” – hirdetik a reklámjukban.

Horogkereszteket ábrázoló pólókat és pulóvereket árul honlapján a Teespring nevű internetes áruház – olvasható a Jerusalem Post honlapján. A KA Design által tervezett terméken a nácik által használt szimbólumokat a szivárvány színeiben, „peace” és „zen” feliratokkal ábrázolják. A horogkeresztes pólókat 20 és 35 dollárért kínálja az amerikai cég a honlapján.

„Mi itt a KA-nál próbálgatjuk a határokat. Kitoljuk őket” – hirdeti a vállalat. „Változtassuk a horogkeresztet a szeretet és béke jelképévé” – írják oldalukon, valamint reklámjukban kitérnek arra, hogy a náci birodalom előtt ezt a szimbólumot a hinduk pozitív tartalommal használták. „A nácik elvették a horogkeresztet, 45 fokkal elfordították és a gyűlölet, félelem, háború, rasszizmus, valamint hatalom szimbólumává változtatták” – fogalmaznak.

A pólók körül hamar vita alakult ki az interneten, és többen arra hívták fel a figyelmet, ma már visszavonhatatlanul negatív gondolatok és érzelmek kötődnek a horogkereszthez. Arsen Ostrovsky, az Israeli-Jewish Congress igazgatója egyenesen „obszcénnek és gusztustalannak nevezte” a termékeket. „Ez nemcsak nagyon naiv, hanem mélyen sértő is. Mi lesz a következő, az ISIS szimbólumát használják a nemi egyenlőség népszerűsítésére?” – teszi fel a kérdést posztjában. „Remélhetőleg a menedzsment felismeri a hibát, és abbahagyják az árusítását” – tette hozzá.

zsido.com