Az ellenségünk ellensége a barátunk? A feszültség egyre nagyobb Szaúd-Arábia és Irán között.

Dr. Mohamed Abdul-Kareem korábbi igazságügyi miniszter és Khalid bin Mohamed Al Angari az oktatási tárca volt vezetője, jelenlegi párizsi nagykövet volt a Nagy Zsinagóga vendége. Előbbi politikus egy NGO, a Muslim World League főtitkára.

A zsinagógában Franciaország főrabbija Haim Korsia és Moshe Sebbag rabbi fogadta őket. A vendéglátok elővették a Tóra-tekercset és megmutatták a szaúdi tisztségviselőknek, beszéltek a szöveg jelentőségéről és bemutatták a szentély különböző díszeit – olvasható a jpost.com cikkében. Sebbag rabbi a lapnak azt nyilatkozta, hogy izgalmas találkozás volt, meglepte, hogy eljöttek a szaúdiak. A két vendég elmondta, hogy most jártak először zsinagógában.

A vizit elemzők szerint a javuló kapcsolatokat akarja szimbolizálni Izrael és Szaúd-Arábia között. A jpost.com felidézi, hogy az esemény néhány nappal azután történt, hogy az izraeli vezérkari főnök Gadi Eisenkot tábornok egy londoni központú szaúdi lapnak azt nyilatkozta: Izrael esetleg hírszerzési információkat oszthat meg Iránnal kapcsolatban Szaúd-Arábiával.

Figyelemre méltó, hogy már az izraeli biztonsági kabinet egyik tagja is elismerte a háttérben zajló együttműködést. „Vannak olyan kapcsolataink muszlim és arab országokkal, amelyek részben titkosak. És mi vagyunk általában az a fél, amelyik ezt nem szégyelli” – mondta Yuval Steinitz miniszter. Hozzátette: Izrael tiszteletben tartja, hogy a másik fél inkább csöndben akarja kezelni ezet a kapcsolatot.

zsido.com

Kép: jpost.com