Miután a 85 halálos áldozatot követelő, zsidó közösségi ház elleni merénylet 25. évfordulóján Argentína hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánította a libanoni Hezbollah-ot, újabb gesztust tett a zsidóság felé.

A Buenos Aires-i Argentin Nemzeti Könyvtárban megnyílt az első, holokausztra és antiszemitizmusra szakosodott részleg, mely ezer, a témával foglalkozó tudományos könyvet, életrajzot, cikket és szépirodalmi alkotást kínál az érdeklődőknek.

“Feltettük a kérdést a könyvtárnak, hogy hány holokauszttal és antiszemitizmussal foglalkozó könyvet őriznek. A száz legfontosabb ilyen könyvből mindössze hárommal rendelkeztek” – mondta Ariel Gelblung, a Simon Wiesenthal Központ latin-amerikai képviseletének vezetője. A központ ezután magányadományozókhoz fordult, akik beszerezték a hiányzó köteteket és felajánlották, hogy támogatják egy olyan könyvtári részleg kialakítását, melyet e témáknak szentelnek.

A kezdeményezést követő évben a vártnál sokkal több adomány érkezett a Simon Wiesenthal Központhoz. A pénzügyi támogatás mellett könyvkiadók és szerzők is felajánlották műveiket, továbbá fontos segítséget nyújtott a Buenos Aires-i Holokauszt Múzeum és az említett merénylet célpontja, az AMIA közösségi központ is.

“A lángnak nemzedékről-nemzedékre lobognia kell. A Nemzeti Könyvtár a legmegfelelőbb helyszín arra, hogy megőrizzük az emlékeket” – mondta a megnyitóünnepségen Elsa Barber, az intézmény igazgatója.

zsido.com

Forrás: JTA