Holokauszt-túlélők fia találkozott a szülei megmentőinek lányával a jeruzsálemi Jád Vásem Múzeumban – számol be a Times of Israel.

„Meg akartam ismerni azokat a számomra hiányzó részleteket, amiket csak ők [a Szyfner család] tudtak”

– mondta Isidore Zuckerbrod, akinek a szülei a lengyel Szyfner család tyúkóljában rejtőzködtek a háború idején. A túlélők és a megmentők gyermekeinek találkozójára néhány nappal ezelőtt került sor a jeruzsálemi holokauszt-emlékmúzeumban. A lengyel embermentők Zuckerbrod szülein kívül több más zsidó ember életét is megmentették és a Jád Vásem a világ igazainak járó kitüntetéssel jutalmazta őket.

Renata Szyfner a floridai Orlandóban él. A dr. Isidore Zuckerbroddal folytatott találkozója folyamán történeteket osztottak meg egymással, melyeket a szüleiktől hallottak. Szyfner azért érkezett Izraelbe, hogy a Jeruzsálemben élő férfival találkozhasson és közös történetükről beszélgethessenek. Ennek nyomán végre sikerült összerakniuk a teljes képet és a kirakós hiányzó darabjait is megtalálták 78 évvel az események után.

1942-ben, a lengyelországi Mielic gettójának likvidálását követően Zuckerbrod szülei, Dawid és Matylda Katarzyna és Eugeniusz Szyfner családjánál találtak menedékre. Előbbi Renata nagyanyja, utóbbi az édesapja volt. A Szyfner család 1941 őszétől fogadott be zsidókat, rejtegette őket a tyúkóljuk fölött lévő padláson és ellátta őket egészen addig, amíg a Vörös Hadsereg fel nem szabadította őket 1944 augusztusában.

Zuckerbrod nyolc héttel a győzelem napja után született 1945-ben. Két idősebb testvérét 1944-ben gyilkolták meg, ők egy másik (a szülők rejtekhelyétől eltérő) helyen bujkáltak, de felfedezték őket. Zuckerbrod most, a Szyfnerrel való találkozás során tudta meg, hogy pontosan mikor haltak meg. A találkozó részeként bejárták a Jád Vásem Múzeumot és Zuckerbrod az intézmény 4,8 millió áldozat nevét tartalmazó adatbázisában is kutakodott meggyilkolt családtagjait keresve. Bár néhányuk nevét, többek között a nagyszüleiét is megtalálta, két testvérének nem sikerült a nyomára bukkannia. A találkozót követően, immár adatokkal és ismeretekkel felvértezve, két meggyilkolt testvére, a 11 éves Mielech és a 7 éves Regina lapját is kitöltötte.

„Meg akartam ismerni azokat a számomra hiányzó részleteket, amiket csak ők [a Szyfner család] tudtak. A bátyám és a nővérem egy másik helyen rejtőzködött. Éppen ott gyilkolták meg őket, ahol biztonságban kellett volna lenniük. Egészen mostanáig nem tudtam, hogy valójában mi történt velük. Renata elmondta, amit az édesapjától hallott és ennek köszönhetően már tudom, hogy mikor haltak meg és ezentúl megfelelően meg tudok majd róluk emlékezni minden évben.”

A Jád Vásem 1996-ban ismerte el a Világ Igazai között Katarzyna és Eugeniusz Szyfnert. Ezt a címet olyan nem-zsidóknak ítélik oda, akik életüket kockáztatták a háború alatt zsidók megmentése érdekében.

„Létfontosságú, hogy a következő nemzedékek is folyamatosan életben tartsák a holokauszt emlékezetét”

– mondta dr. Joel Zisenwine, a Világ Igazai osztály igazgatója a találkozó alkalmával. – „Az a tény, hogy önök megkeresték egymást és most itt állnak a Jád Vásemben, megmutatja, hogy még napjainkban, majdnem nyolcvan évvel a második világháború után is mennyire releváns a holokauszt témaköre.”

Fotó és további képek a találkozóról: Jád Vásem Múzeum

Megszakítás