Az eseményen a német külügyminiszter és a berlini főpolgármester is megjelent.

A német főváros rabbiképző intézete, az 1873-ban alapított Rabbinerseminar zu Berlin három végzett hallgatóját a Prenzlauer Berg nevű városrészben működő Beth Zion zsinagógában avatták rabbivá.

Az ünnepségen részt vett  Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Michael Müller, Berlin főpolgármestere és Heiko Maas német külügyminiszter.

A miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte: “ajándék, méghozzá érdemtelenül kapott ajándék, de a jogállamunk és a demokráciánk iránti megelőlegezett bizalom” jele, hogy Németország legnagyobb zsidó közössége Berlinben él, abban a városban, ahol eldöntötték és megtervezték a zsidók deportálását és legyilkolását. “Minden erőnkkel meg kell őriznünk és meg kell védenünk ezt az ajándékot” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője.

Mint mondta, elborzasztja, hogy a német utcákon ismét látni náci karlendítést és gyűlölködő lózungokat harsogó emberek menetelését, és ismét megjelentek az országban “szellemi gyújtogatók, akik megfosztják emberi méltóságuktól a más származású vagy vallású embereket”. Ezt Németország nem engedheti meg, “együtt meg kell védenünk szabadságunkat és nyitott társadalmunkat” – mondta Heiko Maas.

A holokauszt utáni Németországban először 2009-ben avattak ortodox rabbit, Münchenben. Időközben a lipcsei, a kölni, a würzburgi és a frankfurti ortodox zsidó közösségben is beiktattak rabbikat.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) adatai szerint a zsidó vallási közösségeknek országszerte hozzávetőleg százezer tagja és nagyjából hetven rabbija van.

MTI/zsido.com