Egy technikai újítás 52 ezer digitalizált interjút tesz interaktívvá.

A beszámolók új dimenziója” címmel indított projektet a New Yorkban található Zsidó Örökségek Múzeuma (Museum of Jewish Heritage), melynek célja, hogy megőrizze a holokauszt túlélők személyes történeteit, és egy különleges technikának köszönhetően azokat interaktív formában tárja az érdeklődők elé. A kiállításnak köszönhetően a múzeum látogatói kérdéseket tehetnek fel a túlélők személyes történeteihez kapcsolódóan, melyekre a technológia segítségével előre rögzített, mégis releváns válaszokat kaphatnak a kérdezők.

A projekt a Steven Spielberg által alapított Shoah Foundation és az amerikai Institute for Creative Technologies nevű intézet együttműködése eredményeként született; létrehozásakor közel 52 ezer interjút rögzítettek – derül ki a Jerusalem Post írásából.

„Arra jöttünk rá, hogy így sokkal személyesebbé válik a történelem. Teljesen más élmény így megtapasztalni a történelmet, mint egy film megnézésekor vagy tankönyvek, illetve előadásokon keresztül” – mondta Heather Smith, a program egyik kidolgozója.

A hölgy elárulta, reményeik szerint az új programon keresztül az iskolálban történő holokauszt-oktatásra is hatással lesznek. „A végső cél az volt, hogy egy osztály, egy gyerek vagy akár egy felnőtt leüljön a szobába egy holokauszt túlélő elé.” – tette hozzá Smith.

zsido.com

Kép forrása: News and Observer