Az EMIH meghirdeti a Cselekvő Megemlékezés programját

 

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a legyen a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.  1944-ben ezen a napon kezdődött meg a magyarországi zsidóság gettókba hurcolása. Ezen a napon csapott át tömeges  nyílt agresszióvá mindaz a verbális, babonás mély gyűlölet, amely annak előtte a tiszaeszlári vérvádnál vagy éppen a zsidó-törvények megalkotásánál ütötte  fel a fejét. A sok megaláztatás után ezen a napon az emberpusztító német náci doktrínát követve fizikailag is elindult a magyar zsidóság megsemmisítése. A közel 600 000 ezer magyar áldozat a sokszor embertelen munkaszolgálat mellett, a halálmenetekben, haláltáborokban, tömeges kivégzésekben veszítették életüket. A budapesti gettó területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig – megalázás, rettegés, nélkülözés és maradandó sérülések árán – pár tízezer ember élte túl. Ezen a napon a közel  600 ezer lelket számláló virágzó magyar zsidó közösség elvesztésére, elveszejtésére emlékezünk.

 Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) hite és meggyőződése, hogy a méltóságteljes megemlékezést aktív, építő cselekvés teheti tartalmassá és maradandóvá. A holokauszt magyarországi áldozataira való emlékezés úgy teljes, ha azokra emlékezve, akik cselekedve tettek közösségük, identitásuk és méltóságuk megőrzéséért, mi is cselekszünk a magyar zsidó közösség újjáépítésért, valamint azokra az életmentőkre emlékezve, akik emberek maradtak az embertelenségben, mi is cselekedve teszünk a honfitársaink megsegítéséért, életéért. 

Áldott emlékű mesterünk, Menachem Schneersohn rabbi, a Lubavicsi Rebbe életének egyik legfontosabb üzenete volt, hogy „a tett a lényeg”. Az EMIH idén meghirdeti a Cselekvő Megemlékezés programját, amelynek keretében három esemény kerül megrendezésre. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az oktatás fontosságát kiemelve iskolai megemlékezésen vett részt április 15-én, ahol hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy ezen a napon a megemlékezés mellett fontos megünnepelnünk az embermentőket és azokat, akik utolsó leheletükig küzdöttek saját és szeretteik emberi méltóságáért. Egyházunk a tegnapi napon kegyeleti megemlékezés keretein belül botlatókövet helyezett el a Dohány utcában található Gettófal emlékműnél. Az EMIH folytatja a Hitközség a Közösségért programját, amelynek keretein belül több millió forint értékben juttat el  tartós élelmiszercsomagokat vidéki rászoruló családoknak, hogy ezen karitatív tevékenységgel is emlékezzünk elődeink jótetteire.  

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287