Horogkeresztet rajzoltak arra az emlékműre, amit a holokauszt áldozatainak emlékére emeltek Thesszalonikiben.

A szobrot 2014-ben állították fel az Arisztotelész Egyetem területén, melynek helyén egykor zsidó temető állt. A sírkertet a nácik rombolták le.

A rongálást Izrael görög nagykövetsége is elítélte – utalva azokra az idei esetekre, amikor hasonló történt. „A szélsőjobboldali körökhöz köthető tettek ellen fel kell szólalni és az agresszorokat végre igazságszolgáltatás elé kell állítani” – szerepel a nyilatkozatban.

A Zsidó Világkongresszus alelnöke szintén elítélte a történteket, és az országban tapasztalt növekvő antiszemitizmusra figyelmeztetett. „Nagyon aggasztónak találjuk annak az antiszemita vandalizmusnak a növekedését, amit a zsidó közösség tapasztal Görögországban és máshol Európában” – fogalmazott Robert Singer.

Thesszalonikiben sajnos nem első alkalommal történt hasonló eset. Idén júniusban a városközpontban felállított holokauszt emlékművet öntötték le vörös festékkel egy nacionalista tüntetést követően. Egy hónappal korábban Athénban egy zsidó temető sírköveit rongálták meg.

A zsidó emlékhelyek meggyalázása többnyire a szélsőjobboldali Arany Hajnal nevű párt támogatóihoz köthető – derül ki a The Times of Israel írásából. A politikai szervezet képviselői 2012 óta foglalnak helyet a görög parlamentben, a felmérések szerint jelenleg a harmadik legnépszerűbb párt a lakosság körében.

A holokauszt idején közel 50 000 zsidót deportáltak haláltáborokba Thesszalonikiből. A náci Németország 1941-ben foglalta el az országot.

 

zsido.com

 

Kép forrása: The Times of Israel