A polgármester elítélte az esetet.

A város holokauszt emlékművének több mázsás gránittömbjét döntöttek le a helyéről ismeretlenek. A polgármester elítélte az esetet és arra emlékeztetett, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy felelősségre vonják a tettest, különösen azért, mert a hely egy speciális szimbólum a városban.

A nácik által elpusztított zsinagóga és a közösség mellett a francia ellenállás mementójaként is tekintettek a most megrongált emlékműre.

Lapunk is beszámolt róla, hogy alig két hete több mint 100 sírt rongáltak meg a várostól nem messze lévő kisebb település zsidó temetőjében, éppen aznap, amikor vezető politikusok kezdeményezésére szerveztek országos felvonulásokat az agresszió és a rasszizmus elítélése érdekében.

Az esettel kapcsolatban több zsidó szervezet is éles hangon emlékeztette a francia politikusokat arra, hogy törvényekkel kell felkészülni az ilyen gaztettek megfékezésére, valamint az egyik izraeli hírportál egy helyi zsidó lakost idézve azt írja, hogy ismét egyre többen gondlkodnak a környéken azon, hogy elhagyják otthonaikat és más országba költözzenek.

Franciországban, a legnagyobb európai zsidóság hazájában tavaly 74%-kal nőtt az antiszemitizmussal kapcsolatos attrocitások száma, statisztikák szerint minden harmadik ember komolyan elgondolkodott már azon, hogy máshova költözzön.

Forrás: neokohn.hu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287