A dél-lengyelországi Gorlice emlékműve Dávid-csillagot formáz, és töredékeket mutat be a zsidó temető sírköveiből, valamint a jeshiva épületének maradványaiból

Az emlékmű a zsidó temető bejáratánál áll, része annak a projektnek, ami Gorlice zsidó múltját mutatja be. A szükséges anyagi forrásokat a város, egy New York-i székhelyű alapítvány és a lengyel külügyminisztérium biztosította – tudósít a jewish-heritage-europe.eu.

A koncepció különösen felülről nézve látványos, erről itt lehet megnézni egy összeállítást. A falakon kiállított sírkő töredékek héber feliratainak lengyel fordítása is megjelenik, ezzel szeretnék elérni, hogy az emlékművet felkeresők többet megtudjanak azokról a zsidókról, akik a holokauszt előtt a város lakosságának a felét alkották.

A zsidó iskolát a nácik pusztították el, a romos épületet a háború után a város tűzoltósággá alakította át, később az is megszűnt benne és sorsára hagyták. Az emlékműhöz használt kövek egy 2015-ös feltárás során kerültek elő, több közülük sírkő volt, ezeket a zsidó temetőben tárolták eddig. Az épületet azóta lebontották.

Gorlice zsidó temetőjét a XVIII. században nyitották meg, jelenleg védett történelmi emlék. A sírkövek egy részét útépítésre használták fel, ahogy sok helyen a II. világháború idején. A megmaradt mintegy 500 sírhelyet elkerítették, karbantartják. A városi nagy zsinagóga még áll, raktárként használták, aztán az 1960-as években pékség lett, egy emléktábla emlékeztet eredeti funkciójára.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu