A Parlament közvetlen szomszédságában, a Temze partján épül fel Nagy-Britannia első holokauszt emlékműve.

Két építész, a ghánai származású brit David Adjaye és a tel-avivi születésű Ron Arad nyerték meg a tervpályázatot. Adjaye korábban a washingtoni afro-amerikai kultúra és történelem múzeumát tervezte, Arad pedig Izrael egyik legelismertebb építésze, szintén tervezett már múzeumot is – olvasható a haaretz.com cikkében.

A látványtervek alapján a fő motívumot bronzból emelt pengék jelenítik meg, amelyeken keresztül a látogatók belépnek a holokauszt-oktató központba. Az emlékmű 23 bronz pengefalának 22 rése azokat az országokat szimbolizálja, ahonnan a zsidókat elhurcolták. A köztük lévő szűk járatok vezetnek a földalatti központhoz.

London polgármestere, a muszlim Sadiq Khan azt mondta: ez egy egyedülálló és lenyűgöző emlékmű lesz, amely biztosítja, hogy a jövő nemzedékei ne felejtsék el a holokauszt szörnyűségeit. A tervezők alkotásukkal a holokauszt komlexitását akarják érzékeltetni és hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a rétegek az idővel ne tűnjenek el.

A pályázatra csaknem 100 terv érkezet, ezek közül választotta ki a UK Holocaust Memorial Foundation építész szakemberek segítségével a győztes alkotást. Az emlékművet, melynek költsége 50 millió font (több mint 17 milliárd forint) lesz, várhatóan 2020-ban adják át. A zsűriben tag volt Sadiq Khan főpolgármester, Epharim Mirvis, Nagy-Britannia főrabbija és Ben Helfgott holokauszt túlélő is.

Az emlékmű kritikusai azzal érvelnek, hogy az építmény London egyik legszebb parkját fogja elfoglalni, miközben a közelben az Imperial War Museum-ban egy holokauszttal foglalkozó tárlat nyílik hamarosan, mégpedig 33 millió fontos beruházással.

 

Kép: haaretz.com