A brazil nagyvárosban épülő emlékhely kialakításában a jeruzsálemi Jad Vasem Központ is közreműködik.

Marcelo Crivella, Rio de Janeiro polgármestere tette le annak az emlékközpontnak az alapkövét, amellyel a holokauszt áldozataira emlékeznek – közölte a Forward nevű hírportál. Az eseményen mondott beszédében a polgármester a projekt megálmodójának, a nemrég elhunyt Gerson Bergher szavait idézte. „A legnagyobb tisztelet, amit a nácik hatmillió áldozatának emlékére tehetünk az az, ha a világ számára kikiáltjuk: Soha többé Holokauszt!”

Az emlékhelyen közel 22 méteres torony áll majd, amely tíz részre osztva a bibliai Tízparancsolatra emlékeztet, legalul a „Ne ölj!” felirattal. Az épület mellett egy 130 fő befogadására képes előadóterem is helyet kap, valamint egy Lengyelországból származó, az áldozatokat egykor haláltáborokba szállító vagont is kiállítanak majd. A jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumból is több személyes tárgyat bemutatnak a brazil emlékhelyen.

„70 évvel azután, hogy az emberiség megtapasztalta ezt a szörnyű tragédiát, még mindig látunk üldöztetéseket, a diszkrimináció és igazságtalanság különböző formáit a világon. A holokauszt emlékhellyel Rio de Janeiro csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyek leróják kegyeletüket ennek a népirtásnak az áldozatai előtt” – mondta Marcelo Crivella, aki evangéliumi keresztényként nyílt támogatója Izraelnek. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a közelmúltban Simon Pereszt állította példaként városának lakói elé, és kezdeményezésére teret is elneveztek az egykori izraeli államfőről a riói Copacabana szívében.

zsido.com

Kép forrása: riotimesonline.com