Eli Hazan, a Likud külügyi igazgatója november végén Budapesten tartott előadást a Tett és Védelem alapítvány konferenciáján. A Mandinernek adott interjújában a migráció kérdéséről, a magyar kormánnyal való kapcsolatról, a hagyományos és az új antiszemitizmusról, valamint a Jobbikról is beszélt.

Eli Hazan úgy véli, hogy Kelet-Európában mélyebb az antiszemitizmus, mint Nyugat-Európában. „Mi ezt a „régi antiszemitizmusnak” nevezzük. De Kelet-Európában legalább mind a két oldalt, az arab és az izraeli oldalt is bemutatják a médiában. Nyugat-Európában csak az Izrael-ellenes oldalról lehet tájékozódni.” – nyilatkozta.

Szerinte „a demokrácia magyar felfogása más, mint az izraeli – ahogy az izraeli is más, mint a francia. Úgy látom, hogy Magyarországon – és ez csak egy benyomás – egy szólam van, a társalgás ezt az egy szólamot követi. Úgy látom, nincs is vita. Egy szólam van – ami főleg Orbánt követi –, még ha néha meg is szólal is az ellenzék. Eközben mi Izraelben mindenen vitázunk. A pártomban 30 képviselő 40 véleményen van. Két állami megoldás legyen, vagy egy állam? És jön a vita, vita, vita.”

„A Jobbik egy katasztrófa, éppen úgy, mint Soros. Ők egyazon érme két oldala.” – közölte a Likud politikusa, aki hozzátette: „Likudnyikként boldogan segítek a magyar kormánynak a Soros elleni harcban – de sosem segíteném a zsidó közösséggel szemben.”

A teljes interjú a Mandiner oldalán olvasható el.