Történészek állítják, az intézmény évtizedeken át tagadott.

Zsidó áldozatok testének maradványait rejtheti a Strasbourgi Egyetem épülete – állítja az a történészi kutatócsoport, melynek tagjai többek között az Oxfordi Egyetemről érkeztek a francia intézethez. Az áldozatok maradványairól szóló elképzelést az egyetem évtizedeken át tagadta, ám 2015-ben Michel Cymes történész könyvében bebizonyította az állítást. Akkor 86 zsidó áldozat maradványait már azonosították és eltemették, azonban újabb vizsgálatok szerint továbbra is meggyilkolt személyek maradványait rejtheti az intézmény.

A kutatók nemrég 20 csontokkal teli dobozt találtak, melyet az egykori SS vezető August Hirt nevéhez kötnek. A náci megszállás idején, az intézmény igazgatójaként Hirt 1945-ben elrendelte, hogy a a nácik által meggyilkolt kelet-európai zsidó áldozatok maradványai közül többet szállítsanak az egyetemre és tartósítsák azokat.

Mathieu Schneider, az egyetem igazgató-helyettese a médiának azt mondta nyilatkozatában, igyekeztek támogatni a kutatócsoport többéves munkáját, amely során bizonyították: 1943 és 1944 között az egyetemen Hirt irányításával „intenzív” munka zajlott a náci fajelmélet tudományos bebizonyítása érdekében – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

„Meg kell találnunk a puzzle minden darabját, hogy egy átfogó képet találjunk. Ez lehetővé tenné, hogy a diákjaink számára az orvosi etikáról is fontos üzenetet adjunk át” – mondta Schneider.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post