Egy olyan holland zsinagóga pontos mását építették fel Izraelben, melyet a nácik kiraboltak és felrobbantottak a második világháborúban. A maradványokat az ötvenes években bontották le.

Az új épületet egy Jeruzsálem és Modiin között fekvő kistelepülésen, Mevo Horonban avatták fel. Az eredeti, Chasdei Enosh nevű zsinagóga az Arnhem közelében fekvő kelet-hollandiai kisvárosban, Terborgban működött 1901 és 1945 között.

Az egykori terborgi zsidók közül szinte mindenkit elpusztítottak 1942-43-ban, csak kevesen vészelték át a német megszállást. A túlélők többsége Izraelbe költözött a háború után.

A zsinagóga izraeli újjáépítését Arnhem környékéről elszármazott izraeliek kezdeményezték. Frank Levy még Arnhemben született, s onnan vándorolt a zsidó államba. „Egy álmom vált valóra, amikor megpillantottam az újjáépült zsinagógát. A németek mindent megtettek, hogy ez ne következzen be. Lerombolták a zsinagógát és a kollaboránsaikkal együtt kiirtották a holland zsidóság 75%-át. De mi mégis itt vagyunk.” – mondta.

„Amikor feltekintek az épületre, a dédapámat, a nácik által meggyilkolt nagyapámat és apámat látom. Mindhárman az eredeti terborgi zsinagógában imádkoztak. Én pedig a fiaimmal és unokáimmal együtt ebben az épületben imádkozom” – tette hozzá.

 A Mevo Horon-i zsinagóga falán emléktáblát helyeztek el az Arnhem környékéről elhurcolt zsidók tiszteletére, mely felsorolja az áldozatok neveit.

Az épület különlegességét növeli, hogy Izraelben alig található – a Budapesten jól ismert – mór stílusban, vörös téglákból emelt zsinagóga.

Bár az eredeti épület megsemmisült, a tóratekercseket, és a hozzájuk tartozó vértet, valamint koronát még idejében biztonságos helyen rejtették el, és meg is őrizték, majd Frank Levy vitte őket Izraelbe. A zsinagógaavatás során az eredeti tekercseket lovas kocsin vitték az épületbe, az arnhemi tradíciónak megfelelően. Annak idején Terborgban is lovas kocsin érkeztek a Tórák az avatásra. A frigyszekrény egy elpusztított erdélyi zsinagógából érkezett, és alapos felújítás után helyezték el a zsinagógában.

Az avatóünnepséget a Hollandiából bevándorolt neves kántor, Meir Appeldorfer vezette.

zsido.com

Forrás: NIK

Megszakítás