A holland Vöröskereszt „mély bocsánatkérését” fejezte ki, amiért a második világháború alatt nem segítette kellőképpen az üldözött zsidókat.  Mindezt azután, hogy egy elismert kutatóintézet kritizálta a szervezet működését a náci megszállás éveiben.

„A háborús időszak mindenképpen fekete folt 150 éve működő szervezetünk történelmében.” – mondta Inge Brakman, a holland Vöröskereszt, a Rode Kruis elnöke, aki a „bátorság hiányával” indokolta a történteket.  „Őszintén elnézést kértünk az áldozatoktól és hozzátartozóiktól. Felismertük hibáinkat, melyeket a háború alatt és után követtünk el.”  – jelentette ki Brakman.

A holokauszt-kutatással foglalkozó, amszterdami NIOD civil szervezet kutatása rámutatott, hogy a holland Vöröskereszt súlyos mulasztásokat követett el az üldözött zsidók megsegítésével kapcsolatban. „A Hollandia területén kívülre hurcolt politikai foglyok sem számíthattak a Vöröskereszt védelmére.” – áll a jelentésben. A négy évig tartó kutatás eredményét Regina Grueter történész egy könyvben foglalta össze.

„Szervezetünk nagyon megkönnyítette a náci megszállók dolgát. A zsidók sorsáról nem ejtettek szó és hűen követték a németek utasításait.” – mondta Gijs de Vires, a holland Vöröskereszt igazgatója. „Létrehozunk egy etikai kódexet, mely biztosítja, hogy a szervezet mindig hű maradjon alapelveihez és ne kövessel el ismét a múlt bűneit.” – tette hozzá.

Hollandiában 140 000 zsidó élt a háború előtt. Közülük csupán 30 000-en tértek haza.  107 000 embert az ország északkeleti részén fekvő Westerborkba gyűjtöttek össze, és onnan vitték őket különböző haláltáborokba. A legismertebb hollandiai áldozat Anne Frank volt, aki egy amszterdami házban bujkált családjával, amíg fel nem jelentették őket a hatóságoknál 1944-ben. A fiatal lány Bergen-Belsenben halt meg tífuszban, mindössze néhány héttel a tábor felszabadítása előtt.

Hollandia az elmúlt időszakban többször kényszerült szembenézni a múltjával, és ennek eredményeként jött létre az ország első holokauszt múzeuma. A megszaporodott antiszemita támadások miatt azonban egyre több zsidó hagyja el az országot. 

Forrás: Arutz7

zsido.com