A webáruház szerint a jelmez a megemlékezést szolgálta volna.

Eltávolította honlapjáról az „Anne Frank-kosztümként” hirdetett termékét az amerikai Holloweencostumes.com nevű oldal – miután többen felháborodásuknak adtak hangot.

A közösségi oldalakon is nagy vitát indító jelmez egy kék hosszúujjú felsőt, barna válltáskát, valamint egy zöld sapkát tartalmazott. A honlap leírása szerint Anne Frank második világháborús hős volt, és általa „mindig tanulhatunk a történelem küzdelmeiről”.

Az Anti-Defamation League (ADL) nevű szervezet vezetője, Carlos Galindo-Elvira azonban a kosztüm kapcsán hangsúlyozta: „Sokkal jobb módjai vannak az Anne Frankra való emlékezésnek”. Továbbá hozzátette: „Nem lenne szabad trivilalizálnunk emlékét egy jelmezzel”.

A kritikákra adott válaszként az érintett cég szóvivője, Ross Walker Smith bocsánatot kért az okozott sérelmekért. Ugyanakkor azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy elmondta: nemcsak Halloween idején árusítják a jelmezt, és több más történelmi személyről is készítettek jelmezt korábban.  

„Nagyon komolyan vesszük vásárlóink visszajelzéseit. Megvizsgáltuk a jelmezt illető kritikákat, és azóta eltávolítottuk az oldalunkról” – olvasható Smith nyilatkozata a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews