A kormány nem vezetett be teljes zárlatot, ezért a közösség meg tudott emlékezni a Vilnai Gáon születésének 300. évfordulójáról.

Miután a koronavírus-járvány viszonylag alacsony szinten maradt a balti országokban, köztük Litvániában is, a helyi zsidó közösségnek lehetősége nyílt arra, hogy megemlékezzenek a fővárosukban született világhírű bölcs, Élijáhu ben Slomó Zálmán rabbi, más néven a Vilnai Gáon (1720-1797) születésének 300. és a felszabadulás 75. évfordulójáról.

A születő hászid mozgalommal szembehelyezkedő Vilnai Gáon az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb jelentőségű rabbija volt, hatása a mai napig kiemelkedő az ortodox zsidóságban.

Faina Kukliansky, a Litvániai Zsidó Közösség elnöke elmondta, hogy a rendezvényeket egy amerikai alapítvány támogatásával és a járványügyi szabályok betartása mellett tartották meg.

„Purim után bezártuk a zsinagógákat és a zsidó intézményeket, beszüntettük a vezetett túrákat és minden tagunkat a szabályok betartására szólítottuk fel. Tudomásom szerint nem is fertőződött meg senki a zsidó közösség tagjai közül” – mondta Kukliansky. A 2.8 milliós országban egyébként összesen 1500 megbetegedés történt, melyből 53 bizonyult végzetesnek. A korlátozások feloldásával a három balti állam között a határforgalmat is megnyitották.

„A litván kormány rugalmasan kezelte a helyzetet, ezért a teljes zárlatot elkerültük, de a közösség egyetlen iskolája bezárt és online oktatásra állt át. A nehéz időszakban különösen odafigyeltünk a velünk élő 300 holokauszt-túlélő gondozására” – mondta Kukliansky, aki hozzátette, hogy a mindennapi életet megnehezítő korlátozások mellett sikerült méltó módon megemlékezni mind a Vilnai Gáonról, mind pedig a nácik uralmát elsöprő szovjet felszabadításról.

„A Vilnai Gáon tiszteletére egy kis létszámú megemlékezést rendeztünk a temetőben, majd egy komolyabb formátumú online rendezvényt bonyolítottunk le. Május 8-án a holokauszt áldozataira és az üldözött zsidókat mentő Világ Igazaira emlékeztünk”.

Az elnök asszony beszámolt arról is, hogy a zsidóknak az utóbbi időben erősödő antiszemitizmussal kell szembenézniük Litvániában, ami elsősorban a második világháború eseményeinek eltérő értelmezéséből fakad, hiszen a litvánok jelentős része felszabadítóként tekintett a bevonuló német csapatokra, és együtt vették fel a harcot az ország függetlenségét fenyegető Szovjetunió ellen. A litvánok közül nagyon sokat vettek részt a zsidók elleni atrocitásokban is. A háborús bűnösökre a mai napig sokan tekintenek szabadsághősökként.

„Átéltünk néhány antiszemita támadást és fenyegetést. A hatóságokhoz fordultunk az ügyek kivizsgálása érdekében. Emellett aggodalommal tölt el minket a járvány miatt kialakuló gazdasági válság, melynek következtében veszélybe került az európai zsidó intézményektől várható anyagi támogatás. Nálunk is nehéz a helyzet, voltak, akik elvesztették a munkájukat. A zsidó közösség azonban senkinek sem mondott fel. Fontos volt, hogy minden munkatársunkat megtartsuk és ne adjuk fel az értékeinket ebben a kihívásokkal teli időszakban sem”.

zsido.com

Forrás: JPost