Sanford Cohen százados az amerikai hadsereg kötelékében szolgál egy kuvaiti támaszponton. Önkéntes vallási vezetőként segít abban, hogy a zsidó katonák részt vehessenek a széder estén.

A százados elmondása szerint a hazatértéig fennmaradó időt nem napokban, hanem szombatokban méri. „Így sokkal jobban kezelhető a helyzet. Az egyik katonám is azt mondta, hogy egész héten a péntek esti imát várja. Az teszi teljessé a hetet és fáj neki, ha valamiért nem tud részt venni rajta” – mondta Cohen.

Sem a Camp Buehring támaszponton, sem Kuvatiban nem szolgál rabbi, de a századost ez nem akadályozza abban, hogy eleget tegyen vallási kötelezettségeinek. Sőt, tudása és gyakorlata miatt őt nevezték ki a zsidó katonák vallási vezetőjének, melyet önkéntes feladatként lát el. Ő vezeti a szombatfogadó imákat, ő rendeli meg a kóser élelmiszereket és ő szervezi az ünnepi programokat is a bázison. „Vannak olyan szervezetek, mint például az Aleph Institute, vagy a Kosher Troops, melyek ellátnak minket mindazokkal a kegytárgyakkal, könyvekkel és kóser élelmiszerekkel, melyeket nem tudok a hadseregen keresztül megrendelni” – mondta Cohen.

Cohen százados

Az Aleph Institute tóratekercset, terepszínű imakönyveket, hanukiákat szállít a legtávolabbi katonai támaszpontokra is. Peszáchra szédertálakat, smura maceszt, hágádákat és a széderest egyéb hozzávalóit juttatják el 60 amerikai bázis ezer zsidó katonájához.

„A kezdeményezés a Lubavicsi Rebbétől, az áldott emlékű Menáchem Mendel Schneerson rabbitól ered. Még hivatalba lépése előtt, 1941-ben vagy 42-ben indította el a programot, és személyesen felügyelte. De tulajdonképpen a zsidó katonákról való gondoskodásnak már évszázados hagyománya van a Chábád közösségben, mert a korábbi rebbék is mind segítették a cári hadseregben szolgáló zsidó katonákat” – mondta az Aleph Institute igazgatója, Menachem Katz rabbi.

„Amikor nem tudod, hogy a következő ellenséges golyó téged talál-e el, akkor a micvák gyakorlása mindennél fontosabbá válik” – jegyezte meg a százados.

A szombatok számlálása Cohen három – 3, 6 és 9 éves – fiának is megkönnyíti a várakozást. Egy héten egyszer, vasárnaponként tudnak apjukkal beszélni és olyankor mindig beszámolnak arról, hogy mivel telt a szombatjuk.

„Pénteken mindig keresek egy érdekes hetiszakasz magyarázatot a Chabad.org vagy az Aish.org weboldalról és elküldöm a legidősebb fiamnak. Ő elolvassa és elmondja a többieknek a péntek esti vacsoránál”- meséli Cohen, akinek a következő, peszách kezdetét jelző szombat lesz a negyvenedik és egyben utolsó, melyet családjától távol tölt.

Mint önkéntes közösségi vezető, a százados feladata, hogy előkészítse a támaszponton a széder estét, melyre húsz résztvevőt vár.

„Bár a családomtól távol töltöm az ünnepet, a bajtársak is egyfajta családot jelentenek a számomra. A feleségem és a gyerekek az apósomékkal együtt ünnepelnek egy kaliforniai szállodában, ahol a Chábád szervezett peszáchi programot.”- mondta a százados.

Az önkéntesek munkáját a vándorló tábori rabbik segítik. Közéjük tartozik Mendy Stern, a 312. katonai hírszerzési alakulat rabbija. A rabbi a texasi San Anotióban lévő támaszponton szolgál, de idén Afganisztánban tölti a peszáchot, hogy az ott szolgáló katonákkal lehessen.

Stern rabbi

„Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés, hogy azokat szolgálhatom, akik ezt a nagyszerű országot szolgálják. Mióta beléptem a hadseregbe, számtalan olyan katonával találkoztam, akinek igazi változást hozott az életébe, hogy egy tábori rabbi segítségével közel kerülhetett a zsidó tradíciókhoz egy olyan helyen, ahol erre egyébként nem lett volna lehetősége” – mondta Mandy.

Stern rabbi egyik feladata, hogy összeállítsa azokat a peszáchi csomagokat, melyeket a különböző bázisokon szolgáló tábori rabbik vagy lelkészek rendeltek meg. „Mindent sokkal az ünnep kezdete előtt le kell szállítani, és figyelembe kell venni, hogy általában jóval többen jelennek meg a széder estén, mint ahányan előzőleg feliratkoztak. Mivel kevés rabbi szolgál a hadseregben, így gyakran más vallások képviselőinek a segítségét kell kérnem az előkészületek megtételére. Én peszách előtt néhány nappal érkezem a helyszínre, megtartom a szédereket, és igyekszem mindenben a katonák segítségére lenni.” – mesélte a rabbi.

Cohen százados is azon sajnálkozik, hogy nincs elég rabbi az amerikai hadseregben. Az ő támaszpontján több tucat lelkész szolgál, de rabbi egy sincs. Ő akkor döntötte el, hogy önkéntes vallási vezető lesz, amikor tavaly ros hásánákor órákat kellet utaznia, hogy az első olyan bázisra érjen, ahol ünnepi imát tartottak. „Mivel hiány van rabbikból a támaszpontokon, így a hozzám hasonló fickóknak kell helytállniuk. A hadseregben rengeteg lehetőség adódik, hogy kidus Hásemet tegyünk, azaz megszenteljük az Örökkévaló nevét, mind a zsidó, mind a nem zsidó katonák között” – mondta Cohen.

Purim a kuvaiti támaszponton

Jelenleg mintegy 5000 zsidó katona szolgál az amerikai hadseregben, de mindössze 12 tábori rabbi dolgozik a támaszpontokon és további ötven a hadsereg különböző részlegeiben. A hiányos létszámot olyan önkéntes vallási vezetőkkel egészítik ki, mint amilyen Cohen százados.

„Az ünnepek alatt távol lenni a családtól keserű érzés. Csak a képzeletemben tudom feltenni a széder est négy kérdését a gyerekeimnek. Ugyanakkor felemelő dolog, hogy hozzásegíthetem a velem szolgáló bajtársaimat egy emlékezetes széder estéhez. Ez egy olyan kihívás, amit nem szívesen mulasztanék el” – mondta Cohen.

zsido.com

Forás: Chabad.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287