Aki ráadásul egyike lett a 120 legkiválóbb katonának.

Joana Chris Arpon, aki a Fülöp-szigeteken született, nem zsidó, de most az izraeli hadseregben szolgál. A húsz éves lány szülei vendégmunkásként érkeztek az országba, nem izraeli állampolgárok, Joana mégis szolgálni akart, mert a Fülöp-szigeteken élő nagymamájának életét az izraeli hadsereg mentette meg a 2013-as tájfun pusztításakor.

“Hihetetlen volt látni, amikor a katonák egyszer csak feltűntek, és elkezdték menteni az embereket. A nagymamámhoz akkor értek, amikor a tájfun éppen romba döntötte a házát. Akkor azt gondoltam, hogy én is pont ezt akarom csinálni.” – mondta Joana.

Múlt hét kedden, az Izrael 69. születésnapját ünneplő függetlenségi napon Reuvén Rivlin 120, kimagasló teljesítményt nyújtó katonát tüntetett ki. Az egyikük Joana volt, ráadásul édesanyjával együtt hamarosan megkapják az izraeli állampolgárságot is, nem kis részben katonai szolgálata elismeréseképpen.

Izraeli tábori kórház a Fülöp-szigeteken

Joana már Izraelben született, és mindig is a zsidó állam polgáraként tekintett magára. Bár a filippínók általában nagyvárosokban élnek, Joana egy kis mezőgazdasági településen, Mismár Hásivában nevelkedett és a közeli Rison LeCionban járt iskolába. Osztályában ő volt az egyetlen filippínó.

Joana szülei 1988-ban érkeztek Izraelbe. Édesapja időközben hazautazott, édesanyja azonban a maradás mellett döntött. Izraelben mintegy 31 000 fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik, elsősorban időseket és gondozást igénylő embereket ápolnak. Legtöbbjük meghatározott időre kap munkavállalási engedélyt, melynek letelte után haza kell térniük. Joana családja azonban azon néhány száz filippínó család közé tartozik, akik állandó tartózkodási engedélyhez jutottak. Miután gyermekeik leszerelnek a hadseregben, a család állampolgárságért folyamodhat.

Joana mindig is bátyja nyomdokába szeretett volna lépni, aki a mentősöknél szolgált a hadseregben, és már állampolgárságot is szerzett. Nemrégiben azonban meggondolta magát és úgy döntött, hogy egy harcoló alakulathoz akar kerülni, mely nem könnyű feladat. Jelenleg a harcoló katonák mindössze 7%-a .

A tájfun pusztítása után Joana és családja a Fülöp-szigetekre repült, hogy meglátogassa az ott élő családtagokat. Akkor derült ki, hogy a nagymama éppen az izraeli hadsereg mentőalakulatának köszönheti életét. Miután hazatért, Joana rögtön beadta a jelentkezését a hadsereg mentőalakulatához. Az elmúlt két és fél évet az egység kötelékében töltötte, és belföldi szerencsétlenségeknél segédkezett.

A filippínó lányt nagyon meglepte a hír, hogy beválasztották a 120 kitüntetendő katona közé. A családja igen büszke rá, a nagymamája azonban sajnos már nem élhette meg ezt a napot.

Joana a leszerelése után építészetet szeretne tanulni. “Olyan épületeket tervezek majd, melyek ellenállnak az idő viszontagságainak.” – mondta.

Joana

Forrás: TOI