Izraeli software segíti a reklámozókat, hogy véletlenül se hirdessenek terroristákat támogató oldalakon.

Az internetes oldalakon reklámozó cégek hirdetései a felhasználók földrajzi helyzete, érdeklődési köre és egyéb változók szerint jelennek meg a különböző weboldalakon, melyek pénzt kapnak a megjelent hirdetésekért. Így fordulhat elő, hogy számos vállalat akaratlanul terrorizmust támogató, vagy más, problémás tartalmat megjelenítő weboldalakat szponzorál. Egy izraeli vállalat erre a jelenségre kínál megoldást. Szolgáltatásuk segítségével a reklámok elkerülik a nem kívánt weboldalakat, s így a hirdetésért járó összeg sem kerül rossz kezekbe.

“A terrorizmust támogató weboldalak évi 160 millió dolláros reklámbevételre tesznek szert, mert a náluk megjelenő hirdetések egy automatizált jóváhagyási eljáráson mennek keresztül, melyet a nagyvállalatok nem képesek korlátozni. Emiatt tavaly több százmillió dollárhoz jutottak hozzá különböző kifogásolható tartalmakat kínáló oldalak, közöttük olyan terrorszervezetek, melyek az Egyesült Államokban is feketelistán vannak.” – magyarázta Amit Avner a Taykey alapítója és vezetője. “A nagy, nemzetközi hirdetővállalatoknak nincsenek információik arról, hogy terrorista oldalak is profitálnak az általuk létrehozott reklámok megjelentetéséből. Bár vannak olyan szűrők, melyek feladata éppen az ilyen esetek megakadályozása, ezeket könnyűszerrel ki lehet kijátszani.” – tette hozzá.

Amit Avner

A Taykey szoftvere a másik irányból közelíti meg a problémát: elsősorban a reklámok kihelyezése számára megfelelő oldalakat keresi meg, nem pedig a káros tartalmakra vadászik. “A mi technológiánk segítségével a reklámok mindig a megfelelő, biztonságos oldalakra jutnak el. Ezáltal a terrorizmust támogató szervezetek jelentős bevételtől esnek el, és kénytelenek csökkenteni tevékenységüket, tehát kevesebb emberhez juttathatják el üzenetüket.” – mondta Avner. A program a biztonságos tartalmakat kapcsolja össze az adott oldalakat látogatókról fellehető információkkal, és abból a feltételezésből indul ki, hogy az olyan felhasználó csoportok, mint “anyák” vagy “sportrajongók” nem látogatnak terrorizmust vagy más kifogásolható tartalmat közvetítő oldalakat.

“Mi nem a problémás oldalakat akarjuk blokkolni, hanem a megfelelő oldalakat jelöljük meg. Megtaláljuk a népszerű és biztonságos tartalmakat, és oda irányítjuk a hirdetéseket. A szolgáltatásunkat igénybe vevő cégek reklámjai sohasem kötnek ki kifogásolható webhelyeken.  Biztosak lehetnek bene, hogy csak a megfelelő oldalakon hirdetnek.” – mondta a cégalapító.

A Taykey népszerűségét jelzi, hogy ma már irodákat tartanak fent San Franciscóban, Los Angelesben, Chicagóban és New Yorkban is. “A reklámokra szükség van, mert általuk lehet ingyenes az internet. Mi az üzlet mellett a világot is jobbá tesszük egy kicsit. Adatfeldolgozó cégként a mesterséges intelligencia segítségével azonosítjuk és analizáljuk azokat a weboldalakat, melyek értékes és biztonságos tartalmakat kínálnak, mind a felhasználók, mind a hirdetők számára. Azon dolgozunk, hogy a rossz emberek kevesebb, a jó emberek pedig több pénzt keressenek”.

Forrás: Ynet