Izraelben kifejlesztettek egy olyan festéket, ami hűteni kezd, ha a nap rásüt.

A SolCold cég nanotechnológiás bevonata meghatározó lehet az elektromosságtól mentes hűtési technikák kifejlesztésének terén. Míg a tűz, víz, vagy extrém hőmérsékleti viszonyok ellen védő bevonatok régóta ismertek, az izraeli high-tech festék ennél jóval többet kínál. Nem csupán a naptól véd ugyanis, hanem a napenergiát felhasználva hűtési folyamatot indít be, hatékony légkondicionálást biztosítva így, elektromos áram felhasználása nélkül. A kétrétegű bevonat magába szívja a nap forró sugarait, és hideg formájában bocsátja ki magából azokat újra. Minél forróbb a napsugárzás, annál jobban lehűl a bevonat, így éppen a leginkább napsütötte területeken változtathatja meg alapvetően az épületek hűtéséhez használt eszközök felhasználását.

A Herclija-központú start up cég pénzt gyűjt arra, hogy másfél éven belül élesben is kipróbálhassák termékét. Izraelben és Cipruson két kereskedelmi és egy lakóépület várakozik arra, hogy a különleges SolCold kezelést megkaphassa. Gádi Grotász, a cég társalapítója elmondta, hogy a világ minden tájáról – Afrikából, Ausztráliából, Brazíliából, az Egyesült Államokból, de még Kínából és Kuwaitból is – százával érdeklődnek a termék iránt. Csirkeólaktól hajókig, bevásárló központoktól stadionokig, autóktól repülőkig és katonai felszerelésektől lakóépületekig számos felhasználási módja lehet ennek a különleges festéknek.

Herclijai fejlesztő-laboratórium

A vállalat eddigi, viszonylag rövid pályafutása ellenére már most világszerte ismert és sikeres. Elsőként 2016-ban választotta ki az Egyesült Államok Külügyminisztériuma, valamint a Fehér Ház, hogy részt vegyen egy, Kaliforniában rendezett, globális vállalkozói tanácskozáson. Az ezt követő évben egy nemzetközi technológiai versenyen értek el sikereket.

„Nem félünk attól, hogy valaki utánozni fog minket, mivel a technológia rendkívül bonyolult, és nem sokak számára ismert. A tudás különleges kombinációjára tettünk szert a termodinamika, a nanotechnológia és a kvantumfizika terén, és ezen a fejlesztésen dolgoztunk az elmúlt négy évben.”- mondta Grotász. A cég munkatársai azt remélik, hogy az új találmány nem lesz túl drága, és hamar behozza az árát azoknak, akik befektetnek rá. Azt is kiemelték, hogy a bevonathoz felhasznált anyagok mindegyike megtalálható a piacon, teljes mértékben „zöldek”, nincs semmiféle karbonkibocsátásuk, és csupán a Nap ingyen nyújtott energiája aktiválja a hűtőhatást. A laboratóriumi tesztelés során a nap energiájának csupán egy százalékát felhasználva 1,2 fokkal hűtötte le a SolCold dupla rétegű bevonata az adott tárgyat. „A festék 60 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást, és 10-15 évig használható lehet, mielőtt újra kell festeni.”

A SolCold vezetősége: Járon Senháv, Gáj Ron professzor és Gádi Grotász

A mostani kísérleti szakaszban a festék világoskék, de más színekkel is kísérleteznek, elsősorban az autógyárak érdeklődése miatt. A hűtőbevonat iránt nagy számban tojástermelők érdeklődhetnek majd, mivel a forróság rossz hatással van a tyúkokra, és kevesebbet tojnak miatta. Járon Senháv, társalapító és igazgató ennél továbbmegy: szerinte forró éghajlaton egész városok állnak majd át a SolCold bevonatának használatára, mivel általa jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és az üvegházhatás is. „A mi technológiánk a világon bármit le tud hűteni”- mondta végül.

Forrás: C21