A zsidó közösség vezetői szolidaritásukról biztosították „katolikus testvéreiket”.

Mint arról beszámoltunk, már a tűzvész estéjén nyilatkozatot adott Franciaország főrabbija. Haim Korsia azt mondta, hogy „éppen úgy szenvedek most, ahogy az összes francia, együtt a katolikus testvéreinkkel. A közös örökségünk egy része semmisült meg”, majd hozzátette: „A keresztények számára a húsvéti ünnep a feltámadásról szól. Hiszek abban, hogy ez az épület is feltámad, amit ma lángok között láttuk.”

A főrabbi azt is felidézte, hogy korábban végezett szertartást a katedrálisban. „Ez egy különleges hely a vallásközi párbeszéd számára.” – szögezte le.

Párizs érseke a Notre-Dame előtt tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a francia főrabbinak, felidézve azokat a szavakat, amiket Haïm Korsia mondott neki: „Ez a hely mindannyiunké, együtt sírok veled.”

A főrabbi twitter üzenetben is megszólította a francia Püspöki Konferenciát: „Nagyon szomorú képeket látunk a Notre-Dameról ma este. Baráti üdvözletemet és imáimat küldöm a katolikus egyháznak és különösen Michel Aupetit érseknek.”

Joel Mergui, a Consistoire Central Israélite de France, a francia zsidó közösség vallási ügyeit intéző testület elnöke is hasonló, együtt érző nyilatkozatot adott ki: „Mind sokkos állapotban vagyunk, hívők és nem hívők egyaránt, keresztények és nem-keresztények, mivel Franciaország, a kereszténység, és Európa öröksége történelmének ékkövét jelenleg lángok emésztik. Ez a varázslatos katedrális Párizs, a párizsi és a francia emberek életének részét képezte majdnem ezer éven keresztül. Mély szolidaritással és erős szimpátiával adózom katolikus barátaim felé.”

A tűzoltók felé fejezte ki támogatását a Francia Zsidóság Képviselőtanácsa (CRIF), az ország zsidó közösségeit és szervezeteit kormány előtt képviselő politikai ernyőszervezet.

Bernard-Henry Levy zsidó filozófus a CNN-nek adott interjúban kijelentette: „Amikor láttam az égő Notre-Dame képsorait, éreztem, hogy Párizs szíve ég, hogy Franciaország lelkét emésztik a lángok.”

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás