A diplomata halálát 1952. július 31-re datálta az igazgatóság, noha máig tisztázatlan körülmények között halt meg a világhírű embermentő.

Hivatalosan is halottnak nyilvánították Raoul Wallenberget, aki több tízezer magyar zsidó életét mentette meg hamis okmányok kiállításával a második világháború idején. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a lépést a férfi családja után az adóhivatal egyik megbízottja is kezdeményezte a közelmúltban.

Wallenberg családja évtizedek hosszas kutatása után ma sem tudja, mi történt pontosan 1945. januárban, amikor a szovjetek fogságba vették a diplomatát. 1957-ben a Szovjetunió nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, mely szerint Wallenberget a KGB központi épületében börtönözték be, és szívelégedetlenségben hunyt el 1947. július 17-én. A jelentést azonban sokan szkeptikusan fogadták és biztosan állították, hogy a férfit meggyilkolták a szovjet fegyveresek.

2000-ben egy, az ügyben érintett orosz vizsgálóbizottság beismerte, hogy 1947-ben politikai okokból a KGB ügynökei Ljubjankában lelőtték Wallenberget – további információt azonban nem árultak el, és a kivégzés bizonyítékait sem mutatták be.

Idén májusban neves kutatókból és fontos diplomatákból álló csoport is összegyűlt Budapesten, hogy megvitassa a Wallenberg-kutatás eddigi eredményeit és jövőbeli céljait.

A svéd hatóságok Wallenberg halálának időpontját 1952. július 31-re datálták az ország hatályos jogszabályai alapján, melyek értelmében az eltűnt, de halottnak hitt személyek elhalálozásának idejét öt évvel az eltűnésük utáni esztendőre kell megállapítani – olvasható a JTA honlapján.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA