Rachel (Ruchie) Freier személyében megválasztották New York városának első olyan bírónőjét, aki a haszid közösség tagja. Freier bírónő a város 5. számú Kerületi Polgári Bíróságán foglalja el hivatalát.

Az elkötelezett asszony korábban is számos közéleti feladatot vállalt magára. Alapító tagja az Ezras Nashim elnevezésű, kizárólag női önkéntesekből álló mentőcsapatnak, a Chasdei Devorah jótékonysági szervezetnek és a B’Derech, hátrányos helyzetű fiatalokon segítő alapítványnak. E tevékenységeinek is köszönhető, hogy a brooklyni Flatbush és Boro Park városrészekben rendezett választásokon elsöprő győzelmet aratott. A bírónő 30 éves jogi gyakorlattal rendelkezik. Korábban elsősorban üzleti és lakossági ingatlanügyekkel foglalkozott, illetve családtagjaival együtt ingatlanforgalmazó céget is működtetett. Szabadidejében önkéntes ügyvédként segített családjogi esetekben, emellett elvégezett egy mentőápolói tanfolyamot is. Választási kampányában saját életútját helyezte a középpontba, kiemelve, hogy saját erejéből küzdötte fel magát, és kemény, kitartó munkájával érte el sikereit.

Életét tipikus ortodox zsidóként kezdte. Fiatalon ment férjhez és 3 gyermeknek adott életet. 30 évesen kezdte meg főiskolai tanulmányait, és ezen időszak alatt újabb 3 gyermeke született. Ezt követően jogot tanult, egy ügyvédi irodában dolgozott titkárnőként, nyaranta pedig bírósági tárgyalásokon ült, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Egy interjúban elmondta, hogy felívelő karrierje ellenére mindig a családja az első és sokat köszönhet az őt mindenben támogató férjének és édesanyjának.

Forrás: The Jewish Press