Miután a német parlament népirtásnak nevezte a népirtást, a török sajtó párhuzamot vélt felfedezni a jelenlegi német kancellár és az egykori diktátor között.

Több törökországi hírügynökség is Adolf Hitlerhez hasonlította Angela Merkelt, amiért múlt héten a német szövetségi parlament népirtásnak minősítette az 1915-ös örményellenes mészárlásokat – olvasható a Jerusalem Post honlapján. A Star Gazetesi nevű hírlap például olyan képet közölt a német kancellár asszonyról, melyen nevének betűiből az egykori diktátor bajszát formázták az orra alá.

A törökök által elítélt határozatban a német döntéshozók kijelentették, hogy az örmény nép ellen elkövetett tragédia „része volt azoknak a szörnyű tömegmészárlásoknak, etnikai tisztogatásoknak, deportálásoknak, és népirtásoknak, amelyek a 20. századot jellemezték”. Továbbá elismerték, hogy a Német Birodalom, az egykori ottomán hatalom szövetségeseként semmit nem tett a gyilkosságok megakadályozása érdekében.

A török médiában felbukkanó elégedetlenség diplomáciai szinten is megjelent. Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, Németország „történelmi hibát” követett el a határozat elfogadásával, amit nullának és üresnek minősített. Tiltakozásul Törökország német nagykövetét is visszahívta.

Örményország üdvözölte a Bundestag döntését, mellyel másfél millió örmény áldozatnak kívántak méltó emléket állítani.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post