11 520 dollárért kelt el az őket ábrázoló fénykép, amit a Führer még dedikált is.

 

Tudjuk, hogy Hitler gyakran fényképezkedett propagandisztikus célokból gyerekekkel bajorországi alpesi rezidenciáján. E képek között találhatók a Rosával készítettek is, melyek 1933 nyarán, mindössze hat évvel a második világháború kitörése előtt készültek. Az egyiket Hitler személyesen írta alá.

Rosa Bernile Nienau és édesanyja, egy orvos özvegye először 1932-ben látogatták meg Hitlert a rezidenciáján. Az egyik képen a mosolygó Führer öleli át a kislányt, akit a „Führer gyermeke”-ként is ismertek 1933-38-ig tartó barátságuk okán. A lány egyik nagymamája zsidó volt, és Hitler ennek tudatában kedvelte meg őt. Az 1932-es látogatás után 1933-ban találkoztak legközelebb, amikor a lány anyjával részt vett egy, a Hitler rezidenciája előtt rendezett gyűlésen, a diktátor születésnapja alkalmából. Amikor Hitler megtudta, hogy a lány is április 20-án született, akárcsak ő, magához intette őt a tömegből, és kéz a kézben sétált vele a felvonulásról a házáig. Rosát házának teraszán eperrel és tejszínhabbal kínálta, és barátságuk a következő években is megmaradt. Rosa egyébként 17 évesen, 1943-ban halt meg gyermekbénulásban.

Egy másik, szintén az alpesi kertben készült fénykép azt mutatja, ahogyan Rosa segít Hitlernek megkötni a nyakkendőjét, miközben a férfi a lány kezét fogja. Rosa nemcsak rendszeresen látogatta Hitlert, de levelezett is vele annak segédjén, Wilhelm Brückneren keresztül. Egy 1936 szeptemberében keltezett levélben például ezt írta: „Kedves Brückner bácsi! Ma sok mindent kell elmesélnem. Már készítem a karácsonyi harisnyákat Hitler bácsinak, mert megkérdeztem, hogy a tavalyaik jók voltak-e, és azt mondta, hogy igen. Idén finomabb fonalból tudok kötni, és anya csak a sarkánál segít nekem. Jó meleg zoknik lesznek, mert ő olyan sokat utazik, ne fázzon a lába. Anya is üdvözletét küldi, sok üdvözlet és csók, az Ön Berniléje.”

Az egyik képet, melyet Hitler hivatalos fotósa, Heinrich Hoffmann készített, sötétkék tollal alá is írt a megrendelője: „A kedves és figyelmes Rosa Nienaunak, Adolf Hitler, München, 1933. június 16.” A képet kilenc havasi gyopár és egy négylevelű lóhere keretezi, ezeket valószínűleg Rosa tette hozzá a fotóhoz. A havasi gyopár Hitler kedvenc virága volt. Hitler megdöbbentő módon tisztában volt azzal, hogy a német zsidótörvények értelmében az akkor hétéves Rosa, akinek egyik nagymamája zsidó volt, zsidónak minősül. A náci üldözés ezekben az években már megkezdődött, zsidó boltokat támadtak meg, illetve bojkottáltak, és tisztogatások zajlottak mind a civil, mind a professzionális szférában. Ettől függetlenül Hitler nem volt hajlandó megszakítani a lánnyal a kapcsolatot egészen 1938-ig, amikor is személyes titkára, Martin Bormann felfedezte, hogy a lánynak nemcsak német vér folyik az ereiben. Ekkor eltiltották őket a háztól, Rosa öt évvel később hunyt el.

Az aláírással is ellátott képet egy marylandi aukciós házban árverezték el. 11 520 dollárért vásárolta meg egy, a nevét felfedni nem kívánó vevő. Ugyanebben az aukciós házban árverezték el tavaly 243 ezer dollárért Hitler piros telefonját, melyet annak az angol katonának a családja ajánlott fel árverésre, akinek az oroszok a gondjaira bízták a tárgyat Berlinben, Hitler 1945 áprilisi öngyilkossága után.

Bill Panagopulos, az aukciós ház szakértője azt mondta: „Az aláírt változat korábban soha sehol nem jelent meg… Hitlert igen gyakran fényképezték gyerekekkel propaganda-célokra. Ezzel a képpel kapcsolatban az a megdöbbentő, hogy úgy tűnik, ösztönösen vonzódott a lányhoz… Rosa és Hitler nagyon közel került egymáshoz, annyira, hogy a diktátor minden, a kitiltásukra irányuló erőfeszítést visszautasított. Végül azonban beadta a derekát, és a lánynak és az anyjának megparancsolták, hogy tartsák magukat távol tőle, és hallgassanak.”

zsido.com

Forrás: mako

Megszakítás