„A teljes transzparencia érdekében a következő hetekben létre fogunk hozni egy internetes felületet, amelyen az összes ilyen bevételünket fel fogjuk tüntetni” – nyilatkozta Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági igazgatója az Átlátszó adatigénylésével kapcsolatban.

Igaz e a hír, miszerint az Átlátszó.hu híroldal megkérdezte az EMIH-től, hogy az elmúlt hét évben milyen költségvetési támogatást kapott, majd az EMIH 2 millió forintot kért az adatközlésért?

A folyamat nem így zajlott. A híroldal visszatérően, az átláthatóság fontos elvére hivatkozva, de prekoncepciózusan tálalja a szelektált információt, úgy hogy az értelmezésből lényeges részletek tendenciózusan kimaradnak. Egy bírósági keresetből értesültünk arról, hogy a híroldal újságírója megkereste hitközségünket azzal, hogy a 2010 és 2017 közötti Európai Uniós, kormányzati és önkormányzati támogatásainkról szolgáltassunk adatot ideértve olyan részleteket is, amik csak a támogatási szerződésből derülnek ki – a könyvelési anyagból nem. Az eljárás során többször jelezte hitközségünk jogi képviselője az adatigénylő felé, hogy a kért információk kiadásához, azok transzparens kezeléséhez hitközségünknek is érdeke fűződik, még akkor is, ha a teljes időtávra vonatkozó adatgyűjtés jelentős erőforrásigénnyel jár.

A bírósági tárgyaláson tett ígérete ellenére az újságíró két hónap alatt sem tett peren kívüli kompromisszumos ajánlatot, amiben pl. mellőzi a kizárólag archív anyagokból előkereshető részleteket, mint pl. egy 6-7 évvel ezelőtti támogatási szerződésben szereplő megvalósítási időszak. Így a bíróság kérésére végül is kénytelenek voltunk nagyságrendileg az eredeti adatkérésre vonatkozóan megjelölni egy összeget.

Majd a fenti eseménysor hatására megjelent egy nevetséges konspirációs elméletekre alapozott, tényfeltárásnak álcázott véleménycikk. Sajnos az orgánum inkorrektségével kapcsolatban már korában is voltak kellemetlen tapasztalataink.

De miért kért az EMIH ennyi pénzt az adatszolgáltatásért?

Azért, mert az egyházi szervezetek, így az EMIH is, számos jogcímen jut kisebb-nagyobb támogatáshoz. Ahhoz, hogy az évi ezres nagyságrendű tételből, 7 évre visszamenőleg maradéktalanul kigyűjtésre tudjon kerülni és értelmezhető, elemezhető formátumba rendeződjön valamennyi kért gazdálkodási adat, olyan részadatokkal kiegészítve, mint amilyenek pl. egy több száz oldalas európai uniós támogatási szerződésben vannak, minimum két munkatársnak kellene ezen a feladaton dolgoznia heteken keresztül. Erre pedig jelenleg nincs kapacitásunk, minőségi külső munkaerőt pedig manapság csak magas órabéren lehet találni. Aki járt már az EMIH pénzügyi és számviteli osztályán az személyesen is tudja, hogy elkötelezett kollégáim igencsak le vannak terhelve.

Azt mondta, hogy az Átlátszó.hu koncepciózus és szomorú korábbi tapasztalataik vannak. Mire gondolt?

A dolog 2-3 évvel ezelőtt azzal kezdődött, hogy a portál mindenféle városi legendákból összerakott egy A cion bölcseit megidéző összeesküvés elméletet, amelyben az EMIH-et a legkülönbfélébb orosz oligarchákkal és abszurd konspirációs elméletekkel kötötte össze úgy, hogy a valóságban nem csak a történet kapcsolódási pontjai, hanem egyes részletei is teljes abszurditások voltak. Azóta nehezemre esik komolyan venni ezt a magát független oknyomozónak hirdető portált.

Tehát az Átlátszó.hu-nak nem adja ki, de amúgy az EMIH nyilvánosságra fogja hozni ezeket az adatokat?

Ha az Átlátszó.hu komolyan veszi feladatát és felelősségét és felméri hogy ezeknek az adatoknak a kigyűjtése mivel jár, természetesen ők is megkaphatják ezeket, de úgy tűnik a tényleges adatokra már nem tartanak igényt, mert már az anyagok átadása előtt elkészült az „átfogó” jelentésük.

A közpénzzel kapcsolatos adatok a nyilvánosságra tartoznak. Az állami költségvetés és a kormányzati vonatkozó rendeletek is publikusak. Ettől függetlenül, terveink szerint a teljes transzparencia érdekében a következő hetekben létre fogunk hozni egy internetes felületet, amelyen az összes ilyen bevételünket fel fogjuk tüntetni. Első lépésben 2014-ig visszamenőleg, folyamatosan frissítve azt, a korábbi évek adatait is hamarosan rendszerezetten publikálva.

Nem fenyeget az a veszély, hogy a közvélemény egy ilyen adatsort látva nem azt mondja majd, hogy „na, ez az EMIH milyen átláthatóan működik”, hanem azt, hogy „na, ezek a zsidók mennyi pénzt kapnak az államtól”?

Az embereket tapasztalatom szerint elsősorban az érdekli, hogy egy adott szervezet hitének és értékeinek megfelelően, hitelesen gazdálkodik-e, megvalósítja-e kitűzött céljait. Az önkéntesen könyvvizsgálatot is vállaló EMIH esetében ezzel kapcsolatban nem szokott felmerülni kétség. Amúgy pedig azért sem tartok ettől, mert biztos vagyok abban, hogy a legtöbb ember nem ütközik meg azon, hogy közpénzt kap egy történelmi egyház, amely oktatási és szociális intézményeket is működtet a hitéleti tevékenység folytatása mellett. A többi zsidó szervezetet és egyházat is csak bíztatni tudom, hogy hasonlóan járjon majd el.

Munkatársunktól