A zsidó vallást népszerűsítő Hidabroot szervezet új videómegosztó oldalt hozott létre, melyen csupa olyan tartalom látható, mely nem ütközik a judaizmus alapértékeivel. A Hidabrootube jelenleg 7000 felvételt tartalmaz, többnyire zsidó zenéket.

“A YouTube weboldal használata okozza talán a legtöbb problémát a vallásos zsidó felhasználók számára. Rengeteg féle zene közül lehet válogatni és számtalan, Tórával foglalkozó előadást is feltöltöttek rá, de rendkívül könnyen olyan tartalmakra navigálhatja magát a felhasználó, melyek szellemisége gyökeresen elüt az elvárttól.” – írja az új weboldal. A Hidabroot szervezet ezért olyan megoldást fejlesztett ki, ahol ellenőrzött és szűrt felvételek találhatók csupán, így használata teljesen veszélytelen. A cél az volt, hogy a Youtube használatához hasonló élményt nyújtó oldal jöjjön létre, de kóser tartalommal.

“A nálunk elérhető felvételek mindegyike ellenőrzött. Ezen kívül az oldalunk képes teljes lejátszási listákat áttölteni a YouTube-ról. Ha például egy neves zsidó zenész új dalt jelentet meg saját YouTube csatornáján, akkor az automatikusan megjelenik nálunk. Miután engedélyeztük, már elérhetővé válik a mi weboldalunkon is. A nézők az előadó eredeti csatornáját látják, mi csak egy szűrt és ellenőrzött keretet adunk hozzá.” – mondta Dudu Cohen, a Hidabroot internetért felelős munkatársa.

“Eldönteni, hogy egy bizonyos tartalom megengedett-e vagy sem, nem egyszerű. Szerelmes dalokat eleve nem engedélyezünk és persze olyasmit sem, ami eltér a zsidó vallás alapelveitől. Elég, ha egy videoklip csak egy másodpercnyi problémás anyagot tartalmaz, és már le is tiltjuk. Szerencsére a zsidók zenék szinte mindegyike mentes a nem kívánt elemektől, így megtalálhatóak nálunk is. Az előadók nem mindegyike vallásos. Olyan izraeli hírességeknek, mint Slomó Árci, Jehorám Gáon vagy Kobi Aflalo sok dala megtalálható nálunk, mert megfelelnek a követelményeknek.”- tette hozzá Cohen.

A weboldal nem archívumként működik, folyamatosan töltik fel rá az újabb tartalmakat. A zenéket kategóriákba sorolják, van külön haszid, keleti vagy izraeli csatorna. A felhasználók szavazatai alapján hamarosan egy “best of” zenei lista is elindul. Mivel a közelgő tisá beávi böjtöt megelőző három hétben nem szokás zenét hallgatni, a Hidabrootube külön gyűjteményt kínál kizárólag hangszerek nélkül felvett, a capella dalokból.

“Sok rabbi biztosított minket a támogatásáról. Természetesen a Hidabroot szervezet vezetője, a közelmúltban Budapesten is előadást tartott Zámir Kohén rabbi is áldását adta a projektre. A rabbi megértette, hogy a mai nemzedék életében nagy szerepet játszik a YouTube, ezért kell találni valamilyen kóser alternatívát, ahol nem futhatnak bele problémás tartalmakba.”

Forrás: Arutz7