Nagyszabású kampányokkal igyekeznek visszaszorítani az antiszemitizmust és a diszkrimináció más formáit az angol labdarúgás körül, de egyelőre nem sikerült megszüntetni a jelenséget.

Nemrég írtunk arról, hogy Roman Abramovich orosz üzletember londoni labdarúgó klubja is csatlakozott a nemzetközi holokauszt emléknaphoz, amit minden évben január 27-én tartanak. A világ egyik legnépszerűbb csapata összeállt egy képre is, hogy felhívják a figyelmet az eseményre. A tulajdonos külön is megjelent, kezében a #WeRemember táblával, ami a nemzetközi antiszemitizmus elleni kampány jelmondata. Mindezeken túl részt vesznek abban az akcióban is, amit kifejezetten a szurkolók körében tapasztalható antiszemitizmus ellen szerveztek.

Úgy tűnik nem mindenkire hatott a kampány a Chelsea rajongói közül, mert ez utóbbi esemény után mindössze öt nappal egy Watford elleni meccsen az egyik szurkolójuknak el kellet hagynia a lelátót a saját biztonsága érdekében, ugyanis antiszemita gyalázkodás célpontjává vált – írja a jta.org.

Az esetnek szemtanúja volt az Action Against Discrimination csoport vezetője, aki lefényképezte a feltételezett elkövetőket. Jonathan Mettlis undorítónak nevezte az érintettek viselkedését. Angliában ismert antiszemita rigmusokat skandáltak többen is a Chelsea szektorában. A Watford biztonsági kameráinak felvételeit is ellenőrizni fogják, hogy meglegyenek az elkövetők – olvasható a jewishnews.timesofisrael.com-on.

Közben balhé volt egy másik Premier League meccsen is: a Liverpool szurkolói kiabáltak antiszemita szövegeket a Tottenham játékosainak. A Tottenham hagyományosan „zsidó csapatként” van elkönyvelve, mert korábban támogatta az észak-londoni zsidó közösség.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com