Jeruzsálemben, az elnöki rezidencián tüntették ki a napokban Ámosz Szináj-t, aki családjának nem mindennapi történetével tűnt ki a többiek közül.

Ámosz ugyanis nemcsak izraelinek, de még zsidónak sem született: siíta muszlimként látta meg a napvilágot Libanonban, annak az Ibráhim Jászinnak, mai nevén Ávráhám Szinájnak a fiaként, akiről nemrégiben mi is beszámoltunk. „Valójában az apám az, aki a kitüntetést érdemli, mert poklot élt át, hogy megvédjen minket a Hezbollah szörnyűségeitől, és Izraelbe hozzon minket, hogy normális családként nőhessünk fel és élhessünk itt, szabadon és üldözetés nélkül”- nyilatkozta a Ynetnek.

Látogatás Joáv Mordechájnál
Látogatás Joáv Mordechájnál
Az ötgyermekes családot 1997-ben csempészték át Izraelbe, biztonsági okokból. A zsidó vallás törvényei szerint betértek, és azóta is Cfáton laknak. Ámosz a családban a negyedik fiú, aki az izraeli hadseregben szolgál. Bár néhány hónapon belül befejezi kötelező szolgálatát, ezután is szeretne biztonsággal foglalkozni, a titkosszolgálatnál vagy a börtönszolgálatnál. „Más körülmények között kitüntetésre méltó Hezbollah-harcos lehetett volna belőle. Erről lemaradtak” – tréfálkozott a büszke apa.

Ámosz Szináj
Ámosz Szináj
Egy héttel a ceremónia előtt apa és fia találkozott Ávráhám korábbi kapcsolattartó tisztjével, Joáv Mordechájjal, aki majdnem 20 éve megszervezte és az éjszaka közepén lebonyolította a menekülésüket. „Micsoda büszkeség! Ámosz ugyanabban a zászlóaljban szolgál, amelyben én is szolgáltam annak idején. Hogy változik a világ!” – mondta elérzékenyülve.

Szülőkkel
Szülőkkel
Ámosz is örömmel várta az ünnepséget: „Tudom, milyen fontos ez az apámnak” Az apja így folytatta: „Harminc évvel ezelőtt a Hezbollah börtönében álltam, vérrel borítva, lesunyt fejjel, megszaggatott ruhában. A jövő héten fehér ingben, felemelt fejjel állok majd Izrael Állam elnöke előtt, aki kitünteti a fiamat. Azokban a percekben fájdalommal és könnyekkel fogok emlékezni Ámosz bátyjára, aki soha sem jutott el Izraelbe.”

Forrás: TOI