Idén is megrendezték az antiszemita büszkeség napját.

Az Al-Quds Day (Jeruzsálem nap) névre hallgató rendezvényt a szaúd-arábiai nagykövetség előtt rendezték meg. A Hezbollah zászlója már korábbi demonstrációkon is feltűnt, és panasz is érkezett miatta a rendőrséghez. A hivatalos szervek azonban úgy ítélik meg, hogy a terrorszervezet szimbólumának nyilvános megjelenése a szabad politikai véleménynyilvánítás részét képezi, így megengedett.

Az iráni támogatottságú, siíta Hezbollah merényletei az elmúlt évtizedekben rengeteg ártatlan ember életét oltották ki Izraelben és más helyszíneken is. A szervezet az Európai Unió területén is aktív, legvéresebb támadása egy turistabusz felrobbantása volt Bulgáriában, 2012-ben.

“Egy zászló lobogtatása önmagában még nem jelent vallási, vagy nemzetiségi gyűlöletkeltést. A zászlót tartó személy szavai, vagy tettei valósíthatnak meg uszítást” – ezt válaszolta Louise Ellman parlamenti képviselő kérdésére Jane Conners rendőrparancsnok.

Ellman felszólította a brit parlamentet, hogy a Hezbollah szervezet egészét (és ne csak katonai szárnyát) sorolja a terrorszervezetek közé. Az Európai Unióban a Hezbollah politikai szárnya nem került feketelistára, annak a libanoni politikai életben betöltött fontos szerepe miatt. “A kormány tehetetlenségének köszönhető, hogy ismét a gépfegyverrel ékesített zászlót láthatjuk egy antiszemita tüntetés résztvevői kezében” – jelentette ki Ellman.

A Brit Cionista Szövetség ellentüntetést jelentett be, de megkérte a muszlimellenes szélsőjobboldali csoportokat, hogy ne csatlakozzanak a demonstrációhoz. “Bár büszkén állunk ki a gyűlölet ellen, tisztában vagyunk azzal is, hogy bizonyos szélsőjobboldali és neonáci csoportok is ellentüntetésre készülnek az Al-Quds Day rendezvényen”.

Tavaly az Izrael-ellenes tüntetők szintén Hezbollah zászlókkal jelentek meg, és a szokásos Izrael- és zsidóellenes szólamok mellett a “cionistákat” tették felelőssé a 79 áldozatot szedő, Grenfell-toronyházban történt tűzeset miatt, ahol jobbára muszlim bevándorlók éltek.

“Ez a demonstráció a Grenfell áldozatainak követel igazságot. A Konzervatív Párt legnagyobb támogatói a cionisták. Ők felelősek a Grenfell lakóinak haláláért, a Toryk cionista támogatói. Szabadságot Palesztinának!” – hangzott el a tüntetésen.

Az idei Al-Quds nap előtt Hásszán Nászrállá sejk, a Hezbollah vezetője így fogalmazott: “Mi nem akarunk megölni, vagy a tengerbe szorítani senkit. Szálljatok fel a repülőgépeitekre és a hajóitokra, és menjetek vissza azokba az országokba, ahonnan jöttetek. Ha azonban továbbra is a megszállás mellett döntötök, akkor eljön a nagy háború napja, amikor mindannyian Jeruzsálemben fogunk imádkozni”.

Hásszán Rouháni, az iráni elnök is üdvözölte az Al-Quds napi demonstrációkat: “Történelmi nap ez, amikor mindenki a zsarnokság ellen és azon elnyomott emberek mellett emeli fel a szavát, akik már 70 éve hontalanok”.

Az Irán által pénzelt Al-Quds napi rendezvényeket rendszerint a rámádán ünnepi hónap utolsó péntekére időzítik, az 1979-es iráni iszlám forradalom kezdete óta. Idén különösen nagy indulatok elszabadulásától tartanak, mert kiéleződött a helyzet a Gáza-övezet határánál, illetve Izrael számos csapást hajtott végre a Szíriában állomásozó iráni katonai egységek ellen, és megsemmisített sok olyan fegyverszállítmányt, mely Teheránból tartott a Hezbollah libanoni bázisai felé. A résztvevő szervezetek elsősorban radikális muszlim csoportok, palesztin-párti baloldali mozgalmak, illetve a szélsőséges Neturé Kártá zsidó közösség tagjai. A demonstrációkon gyakori az izraeli zászló elégetése és a “Halál Izraelre” jelszó skandálása.

zsido.com

Forrás: TOI