Ez a hetedik attribútum, mely igencsak különbözik az azt megelőző hattól. Ugyanis ez nem aktív cselekvésről szól, hanem általános létállapotot ír le. A vezetői képesség az emberi méltóság passzív kifejeződése, mely csupán azokkal a tartalmakkal rendelkezik, melyeket a másik hat érzelemtől kap. A málchut azonban az emberi lélek jellegét és nagyszerűségét jeleníti meg és fejezi ki. Emberi mivoltunk szövetének anyaga. Ha a szeretetet, a szigorúságot, az együttérzést, a kitartást és az alázatot a kötődés segítségével megfelelően vezetjük el a pszichéig, akkor eredményként a málchutot kapjuk. A kötődés táplál minket, és lehetőséget ad arra, hogy önállóságunk felszínre törjön és virágozzon.

A málchut a hovatartozás érzését nyújtja. Azt a tudatot, hogy fontosak vagyunk, törődnek velünk és számítunk valakinek. Hogy saját jogon képesek vagyunk gyakorlott vezetőként fellépni. A málchut tehát szabadságot és biztonságot nyújt, a bizonyosság és az autoritás érzését. Amikor egy anya szeretettel öleli gyermekét, és kettejük pillantása összetalálkozik, akkor a gyermek azt az üzenetet kapja, hogy vágyott és szükséges személy ebben a világban. A kényelmes, kellemes helyet az jelenti a számunkra, ahol szeretnek, elfogadnak minket, ahol nem kell semmitől félnünk, ahol a szívünk mélyén uralkodónak érezhetjük magunkat. Ez a málchut.

  1. nap (6 hét és 1 nap): szeretet a szuverenitásban (cheszed sebemálchut)

Az egészséges önállóság, vagy uralkodás mindig kedves és szeretetteljes. A hatékony vezetőnek rendelkeznie kell a szeretet és a figyelmesség erényeivel. Vajon a saját önállóságom kedvesebbé, szeretőbbé tesz-e engem? Vajon az autoritásomat és a vezetői pozíciómat odafigyelve, a másokkal való törődés jegyében gyakorolom-e. Vagy bizonyos fokú felsőbbségemnél fogva esetleg másokra kényszerítem az akaratomat?

ÓMERSZÁMLÁLÁS

Az áldás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ על ספירת העמר.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu ál szfirát háomer.

Áldott vagy Te, örökkévaló Istenünk, a Világ Királya,

aki megszentelt minket parancsolataival és elrendelte az ómer számlálását.

Az áldás után a nap számát mondjuk:

Hájom slosá veárbáim jom sehem sisá sávuot veom echád báomer. – Ma van az ómerszámlálás negyvenharmadik napja, ami hat hét és egy nap.

Majd egy lezáró könyörgés következik:

הרחמן הוא יחזיר לנו עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו אמן סלה.

Háráchámán hu jáchzir lánu ávodát bét hámikdás bimherá vejáménu ámen szelá.

A Kegyelmes állítsa vissza a szentélyszolgálatot minél hamarabb, még napjainkban, ámen, szelá.

 

zsido.com