„Az a Munkáspárt, amelyhez csatlakoztam, büszke, rasszizmus-ellenes párt volt. Ma ez már nem így van. Számtalan lehetőség állt a Munkáspárt vezetőségének a rendelkezésére, hogy megoldja az antiszemitizmust érintő problémákat – ám ők nem éltek ezekkel.” – nyilatkozta egyikük.

Az 1981-es szétválás óta – ekkor négy vezető tag hagyta ott a pártot, és hozta létre a Szociáldemokrata Pártot – ez a legnagyobb szakadás a párton belül.

Az ellenzéki Munkáspárt hét képviselője hétfőn jelentette be, hogy elhagyják a pártot, és független képviselői csoportot alakítanak, így fejezve ki tiltakozásukat azzal kapcsolatban, hogy a párt képtelen levetkőzni antiszemitizmusát, illetve, hogy támogatja a Brexitet. „Igen nehéz, fájdalmas, ám szükségszerű döntés volt”- mondta az egyik képviselőnő, Luciana Berger egy Londonban sebtében megrendezett sajtótájékoztatón. „A bántalmazás, a vakbuzgóság és a megfélemlítés kultúráját hagyom magam mögött”- mondta.

A zsidó Berger ellen a hónap elején bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek egyes képviselőtársai, mondván, hogy „folyamatosan kritizálja” a pártvezér Jeremy Corbynt a párt antiszemitizmusa miatt. A bizalmatlansági szavazást később törölték.

A csoport másik problémája a párttal a Brexit támogatása volt. „A Munkáspárt hátat fordított az angol nagyközönségnek, reményeiknek és törekvéseiknek.” – mondta ezzel kapcsolatban a szintén kilépő Gavin Shuker.

A mostani esemény a csúcspontja a Munkáspárton belül már régebb óta jelenlevő feszültségnek. Sok képviselő elégedetlen azzal az iránnyal, amerre a 2015-ben elnökké választott Corbyn viszi a pártot. A párt képviselői az előző héten felháborodott levelet küldtek a vezetőségnek, amelyben azt kifogásolták, hogy nem kapnak választ arra a felhívásukra, amelyben azt kérték, hogy a párt vezetői foglaljanak állást az antiszemitizmussal kapcsolatos vádak ügyében, és tegyék nyilvánossá az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat és adatokat. A hónap elején a képviselők egyhangúlag megszavazták ennek szükségességét.

Jeremy Corbyn

Az ügy kapcsán komolyabb belső szakadások támadtak a párton belül. A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy „a párt vezetőségének megfelelően kell kezelnie az antiszemita incidenseket, mert ha nem így tesznek, azzal komolyan kockáztatják azt, hogy az antiszemitizmus normává válik a párton belül, és a párt intézményesítetten antiszemita csoportosulássá válik”. A képviselők továbbá azt is követelték, hogy a vezetőségi tagok, például Jennie Formby, főtitkár, illetve Jeremy Corbyn, elnök részt vegyenek egy találkozón, és adjanak válaszokat.

A főtitkár később egy emailben osztotta meg az adatok egy részét a képviselőkkel. Ebből kiderül, hogy 2018 áprilisa és 2019 januárja között 673 panasz érkezett a párt intézményeihez a Munkáspárt tagjainak antiszemitizmusa miatt, és emellett további 433 olyan panasz, melyek, mint kiderült, nem a párt tagjai ellen benyújtott panaszok voltak. 211 esetet találtak megfelelően komolynak ahhoz, hogy vizsgálatot rendeljenek el miatta, 96 tagot felfüggesztettek, és további 44 esetben a tagok önként elhagyták a pártot. 12 tagot a Nemzeti Alkotmányügyi Bizottság távolított el, az egyetlen olyan szervezet, melynek erre joga van. Néhány száz esetben egyszeri írásbeli figyelmeztetést kaptak azok, akik ellen panasz volt. Összesen egy kicsit több mint 300 személy ellen indítottak vizsgálatot, vagy függesztettek fel.

Angliában egyre magasabbra nő az antiszemita incidensek száma, és egész Európa ezt a trendet követi. Az előző héten jelentette be az angliai zsidóságot érintő ügyeket figyelő Community Security Trust nevű biztonsági szolgálat, hogy 2018 volt sorban a harmadik év, amikor az antiszemita incidensek száma megdöntötte a korábbi rekordokat. Országosan 1652 esetet tartanak számon, ez a megelőző évhez képest 16 százalékos emelkedést jelen. Ez a legmagasabb szám a szolgálat 1984-es létrehozása óta. Egy tavaly decemberben kiadott Európai Uniós jelentés arról számolt be, hogy az európai zsidók 90%-a érzi úgy, hogy lakóhelyükön növekedett az antiszemitizmus mértéke.

Egy, a napokban kiadott, a YouGov nevű szervezet által végzett felmérés arról számolt be, hogy a brit választók egyharmada (34%) tartja Corbynt antiszemitának, és egynegyedük (24%) gondolja azt, hogy a pártvezér nem antiszemita. További egyharmad (32%) nem tudja, hogy antiszemita-e Corbyn. Amikor a Munkáspárt, mint egész antiszemitizmusára kérdeztek rá, a válaszolók 24 %-a tartotta a pártot antiszemitának.

A kilépett képviselők

A Zsidó Munkásmozgalom szóvivője „mélyen lesújtónak” nevezte az adatokat, és hozzátette: „Szavazók százezrei döntötték el magukban, hogy a Munkáspárt rasszista párt, amelyet nem tudnak támogatni”.

Corbyn 2015-ös megválasztása óta valóban gyakran érte a pártot az antiszemitizmus vádja, egyes ügyekben maga a pártvezér is érintett volt. Jonathan Sacks, egykori brit főrabbi a néhai Enoch Powellhez, a megátalkodottan rasszista angol politikushoz hasonlította Corbyn működését. A felmérések szerint a brit zsidók 80%-a tartja Corbynt antiszemitának.

A YouGov közvéleménykutatási eredményei egy nappal az után kerültek napvilágra, hogy a Munkáspárt elnökhelyettese, Michael Dugher bejelentette, elhagyja a pártot, mivel az „ismételten elmulasztotta megfelelően kezelni az antiszemitizmust”. Hozzátette: „Egész politikai karrierem és felnőtt életem során a zsidó közösség nagy barátja és csodálója voltam. Az a Munkáspárt, amelyhez csatlakoztam, büszke, rasszizmus-ellenes párt volt. Ma ez már nem így van. Számtalan lehetőség állt a Munkáspárt vezetőségének a rendelkezésére, hogy megoldja az antiszemitizmust érintő problémákat – ám ők nem éltek ezekkel.”

Az angliai zsidó közösség tagjai tüntetnek Corbyn és pártjának antiszemitizmusa ellen

Dugher Corbynhoz is szólt, aki, mint mondta, valahányszor az antiszemitizmus vádjával került szembe, mindig azzal próbálta magát kimenteni, hogy jelen volt, de nem vett részt az eseményben. „Ez a kifogás többé nem mos le róla semmit” – mondta Dugher. „Ma, az ő irányítása alatt a Munkáspárt soraiban lévő antiszemiták egy letolással megússzák, ahelyett, hogy örökre kirúgnák őket… Nem tudok többé tagsági díjat fizetni egy olyan pártban, melyet intézményesen antiszemitának látok. A Munkáspárthoz való csatlakozásom egyik oka az volt, hogy hittem a szolidaritásban. Zsidó barátaimmal, és minden, az antiszemitizmus ellen küzdő személlyel való szolidaritásom jeleként elhagyom a Munkáspártot. Szívszorító, hogy idáig jutottunk.”

zsido.com

Forrás: algemeiner és TOI