Az angliai Cliftonville zsinagógáját árverésen akarták értékesíteni ingatlanfejlesztőknek, de a közösségi összefogásnak köszönhetően megmenekül.

Az akció mögött álló szervezet kampányfelelőse elmondta, hogy január végén vehetik át a Margate zsinagógát. A múlt század elején épült vöröstéglás zsinagóga egy tengerparti üdülőváros környékén található, december közepén kellett volna árverésen értékesíteni – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A Cliftonville Cultural Space CIC tagjai között művészek és zsidó kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek is vannak. 300 ezer fontot gyűjtöttek össze, hogy megszerezzék az épületet egy helyi zsidó szervezettől. A kulturális programok mellett a környék zsidóságának is kiállítást szentelnek majd.

A zsinagóga 1929-ben készült el, akkoriban virágzott a zsidó élet a városban, amihez rendszeresen csatlakoztak az ide látogató nyaralók is. Kívülről egyszerű téglaépület, belseje finoman díszített, elegáns fából készült elemekkel. Az ortodox gyülekezett létszáma annyira lecsökkent az elmúlt években, hogy már nem tudták megtartani a szertartásokat, 2017 óta üresen állt a zsinagóga, a berendezési tárgyak egy részét eladták.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu