A palesztin őrök megfenyegetik azokat, akik a Templomhegyen kiejtik azt a szót, hogy Templomhegy.

A pár hónappal ezelőtti UNESCO határozat, mely eltekint a jeruzsálemi Templomhegy és a zsidó történelem kapcsolatától, lassan háttérbe szorul a sok egyéb hír mögött. Ám a helyszínen a határozat szellemének megfelelően folytatódik tovább a propaganda és történelemhamisítás.

2017 januárjának első napjaiban a Kaliforniai Egyetem Los Angelesben levő részlegének (UCLA) diákjaiból álló vallásközi küldöttség látogatott Jeruzsálembe. Meglátogatták a Templomhegyet is, ahol az ismert izraeli régész Gabi Barkai mutatta be nekik a főbb látnivalókat. Miközben az Al-Aksza mecset mellett éppen a hely történetéről magyarázott, értelemszerűen használta a Templomhegy (angolul: Temple Mount) kifejezést.

Ekkor az őket követő Wakf (a helyet kezelő iszlám alapítvány) őrei közbeléptek. Egyikük, akinek fekete dzsekijét a Szikladóm aranykupoláját ábrázoló jelvény díszítette az “Al-Aksza Őrei” felirattal, arabbal kevert angol mondatokban rákiáltott a 72 éves régészre, hogy ne használja a Templomhegy (Temple Mount) kifejezést. Amikor Gabi Barkai később ismét kiejtette a Templomhegy nevét a Wakf őrök odakísérték a Templomhegyen szolgálatot teljesítő izraeli rendőrökhöz és követelték, hogy az izraeli rendőrök utasítsák a régészt, hogy hagyja el a helyszínt.

Az izraeli rendőrök elmagyarázták a Wakf őrnek, hogy semmi alap nincs Gabi Barkai kiutasítására, ám egyben azt is tanácsolták neki, hogy kerülje az inkriminált kifejezést. Így a folytatásban a Temple Mount helyett annak egy rögtönzött rövidítését említette: TM (“Té Em”). Ez az incidens nem egyedülálló, hanem egy szervezett kampány része. A palesztinok már 2014-ben kiadtak egy nyilatkozatot. melyben arra figyelmeztették az újságírókat, hogy ne használják a Templomhegy kifejezést és ezáltal “ragaszkodjanak a nemzetközi joghoz és a létező terminológiához”.

Idegenvezetők szerint a Wakf őrök azt is igyekeznek megakadályozni, hogy valamilyen képen, illusztráción vagy akár idővonal lapokon bemutassák a Templomhegy zsidó vonatkozásait. Mások arról számolnak be például, hogy a Wakf olyan rendészeket alkalmaz, akik különböző nyelveken beszélnek, hogy a csoportokat kisérve “lefülelhessék” azokat, akik a Templomhegy kifejezést használják. Ez történt például egy spanyol csoporttal, melyben a lelkipásztor Jézus templomhegyi működéséről beszélt ám az őrök, a kifejezés miatt, távozásra kényszerítették a csoportot.

Bár a Templomhegy rendjéért az izraeli rendőrség a felelős, ezzel együtt az ilyen és hasonló incidensek állandósultak. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a háláchá szerint jelenleg a zsidók egyáltalán nem mehetnek föl a Templomhegy területére. Erre a Templomhegy bejáratánál elhelyezett többnyelvű táblák is figyelmeztetnek.

Dan Diamant

Forrás: Times of Israel