Egy új lengyel törvény 130 eurós havi járadékot biztosít minden, az ország területén született holokauszt túlélőnek. A szabályozás a múlt hónapban lépett hatályba, és csaknem 20 ezer embert érint világszerte.

Gideon Taylor a World Jewish Restitution Organization elnöke azt mondta, hogy fél évig tartottak a tárgyalások a lengyel kormánnyal a részletekről. Eddig lengyel bankszámlára is szükség volt a járadékhoz, most ez az előírás is megszűnik. A szabályozás, amelyet egy éve hagyott jóvá a lengyel törvényhozás, valamint a hivatalából nemsokára távozó elnök, első körben csak az uniós állampolgárokra vonatkozott, de a múlt hónaptól a világon az összes érintettre kiterjed.

Greg Schneider a Conference on Jewish Material Claims Against Germany ügyvezető alelnöke, a The Jewish Week-nek elmondta, hogy csak az ő irodájuk 12 500 értesítést küldött szét azoknak, akik feltételezhetően jogosultak az összegre. Az izraeli kormány várhatóan további 7000 polgárának küld levelet ebben az ügyben – olvasható a jta.org összefoglalójában

zsido.com

Megszakítás